• Jasper van Ooijen, Bianca Looyschelder, Nicole Elstgeest en Magda van Ooijen

    Stichting Behoud Kermiskoek

Een nieuwe traditie in de maak

TIEL De Tielsche Kermiskoek kent een breed draagvlak en is het jaarrond verkrijgbaar. Maar net als bij de maatjesharing, is er een tijdstip dat alle ingrediënten vers worden aangeboden. Onder andere roggebloem en bijenhoning zijn nu weer voorhanden. Voor de Stichting Behoud Traditie van de Tielsche Kermiskoek aanleiding om de eerste -mega- koek te veilen. De opbrengst gaat naar het goede doel.

De eerste veiling is in de ogen van de organisatie een regelrechte binnenkomer. Het voormalig Gerechtsgebouw naast het Hertenkamp zet voor de laatste maal in haar oude hoedanigheid tijdens Open Monumentendag de deuren wijd open voor het publiek. Dit alles in samenwerking met Van Herwijnen Vastgoed, die daarna het gebouw een andere bestemming gaat geven. Vanaf twaalf uur is iedere bezoeker welkom in de voormalige rechtszaal van het Kantongerecht. Rond 13.30 uur vindt dan de daadwerkelijke veiling plaats, waarbij oud-wethouder Henk Driessen de hamer ter hand neemt.

Jasper van Ooijen maakt deel uit van het bestuur van de Stichting Behoud Traditie van de Tielsche Kermiskoek. Hij schetst dat de koek inherent is aan liefde en samenzijn. ,,Vroeger gaf een boerenzoon een boerenmeisje zo'n koek om zijn liefde kenbaar te maken. Later werd de Tielsche Kermiskoek tijdens de hoogtijdagen van de kermis als lekkers mee naar huis genomen. Nu staat de koek voor gezellig samenzijn, liefde en het delen van onderlinge verbondenheid. Een kermiskoek neem je mee als je gezellig op visite gaat. Of je deelt hem uit aan welkome gasten. Dat is de traditie.'' Lachend vult hij aan dat zo'n koek ook altijd een goed cadeau is voor iemand die alles al heeft.

De opbrengst van de eerste koekveiling gaat naar de Stichting HeartSafe Tiel, die zich inzet voor een breed AED-netwerk in de stad. De bestuursleden van de stichting hopen tijdens de veiling minimaal één AED-apparaat te kunnen realiseren. Daarvoor wordt een koek van XXL-formaat gebakken en optimaal gepresenteerd. In een authentieke verpakking en inclusief certificaat is het bijna een collectors-item. Wie de XXL-koek niet tijdens de veiling heeft kunnen bemachtigen, kan daarna nog altijd een reguliere kermiskoek kopen om mee naar huis te nemen.

De Tielsche Kermiskoek wordt gebakken volgens oud geheim familierecept. Naast roggebloem en honing bevat de Tielsche Kermiskoek zeven geheime kruiden, die de koek zijn kenmerkende smaak geven. De Kermiskoek wordt jarenlang ook weer geheel volgens traditie geheel ambachtelijk met de hand gemaakt. En nadat de koek gebakken is, moet hij rijpen. Dit rijpingsproces is noodzakelijk voor de volle smaak en duurt minimaal zes weken.

De eerste Tielse Koekveiling staat gepland op zondagmiddag 9 september in samenwerking met Open Monumentendag. Zo slaan de Tielse materiële-en immateriële cultuur de handen ineen. De inloop van de koekveiling is om 13 uur bij het voormalige Kantongerecht aan de Nieuwe Tielseweg 1 in Tiel. De deuren van het gerechtsgebouw zijn open van 12 tot 17 uur. Verdere info staat op www.kermiskoek.nl.