• De visspecialist heeft een prachtig assortiment.

    Ria Scholten

De Hollandse Nieuwe is helemaal top

Advertorial

Het team van Visspecialist Struik heeft ook dit jaar weer reikhalzend uitgekeken die vanaf vandaag 13 juni verkrijgbaar is. Jaap Struik is enthousiast: ,,De haring is heerlijk romig met een frisse, zilte nasmaak. Onze verkoopwagen staat op de dinsdag van 09.00 tot 18.00 uur op het Marktplein in Beusichem." Vervolgens vertelt hij over de nieuwe Nationale Haringtest, waarbij er voor de klant een belangrijke rol is weggelegd.

door Ria Scholten

,,Voordat de haring op de markt wordt gebracht, heeft er een heel proces plaatsgevonden", legt Jaap uit. ,,Nadat ze is gevangen wordt ze gekaakt, op grootte gesorteerd en gepekeld. Vervolgens wordt ze ingevroren en gedistribueerd. De haring die wij verkopen wordt in Denemarken gevangen. De vis wordt op zee getest. Dit houdt in dat er monsters worden genomen van de netvangst. Als de haring vet genoeg is wordt ze aan boord gehaald. Is dit niet geval, dan gaat ze terug in zee en wordt er later op dezelfde plek weer gevangen. Vorig jaar was de haring bij de introductie wat aan de magere kant, waardoor er een stukje romigheid ontbrak. Dat is in de weken daarna helemaal goed gekomen. Dit jaar is ze meteen perfect."

,,Na alle commotie rond de beoordelingen, die niet altijd even objectief zouden zijn, is de AD Nationale Haringtest gestopt. De branche heeft nu een eigen test in het leven geroepen", vertelt Jaap. ,,Vandaag start de eerste editie van de landelijke wedstrijd genaamd Nationale Haringtest. Natuurlijk doen wij ook mee. Met deze wedstrijd hopen wij de titel 'Beste haring' te winnen en daar hebben wij de hulp van onze klanten bij nodig. Door de beoordelingen van onze haring door onze klanten, kunnen wij kans maken op de provincietitel."

Jaap vertelt verder: ,,Het doel van deze wedstrijd is om de haring, via de visspecialisten in Nederland met hun kennis en ambacht, onder de aandacht te brengen. Voor de consumenten is het leuk dat zij eens een beoordeling kunnen geven op een product dat ze regelmatig bij ons kopen. Daarnaast kunnen wij hiermee onszelf weer eens lokaal op de kaart zetten als het gaat om ons vakmanschap en de kennis over vis. Klanten kunnen bij ons altijd terecht voor een persoonlijk advies als het gaat het om onze visproducten en de bereidingswijzen."

,,Hoe een en ander in zijn werk gaat? Tijdens ronde 1, van 13 juni tot en met 30 juni, wordt onze haring door onze klanten beoordeeld en maken we kans om provinciefinalist te worden. Dit gebeurt online via www.nationaleharingtest.nl waar de klant ons in de juiste provincie kan opzoeken en onze haring kan beoordelen op prijs-kwaliteit, smaak en uitstraling. Begin juli worden dan de provinciefinalisten bekendgemaakt op basis van de meeste stemmen én de beste gemiddelde beoordeling. De tweede ronde start medio juli. Per provincie plaatsen maximaal zes winkels of verkoopwagens zich voor de tweede ronde. Daarin neemt een gecertificeerd onderzoeksbureau op locatie een uitgebreid smaakonderzoek af onder consumenten. De provinciewinnaars worden bekend gemaakt op een slotevent in september."