Yke Horstink succesvol met nieuwe troef

RAVENSWAAIJ De tweede editie van de Night of the Horse, een 24-uurs wedstrijd bij de HSA Ravenswaaij, was wederom een succes. Gedurende een etmaal kwamen paardensporters in zowel springen, als onder het zadel en aangespannen rijdend in de baan. Echte publiekstrekkers waren de kür op muziek en de mini-marathon. Een gedeelte van de opbrengst van deze wedstrijd gaat net als vorig jaar naar stichting KiKa.

Ondermeer Ina Drost verscheen er in de baan. Zij startte ASG Zhivago, die zij rijdt voor een eigenaar, in de klasse Z1. Het duo werd twee keer eerste en behaalde tevens een winstpunt. De springwedstrijd die plaatsvond in Ravenswaaij was een ingelaste selectie, nadat deze vanwege de slechte weeromstandigheden bij HC de Lingebrug een week eerder geen doorgang kon vinden. Ruiters schreven hiervoor enthousiast in en er werd goed gepresteerd. Ondermeer door Yke Horstink van PSV de Roskam. Zij is nog maar sinds kort overgestapt van een pony naar een paard en met deze Djivoli van de Groote Kamps Z bleef ze in het eerste parcours dubbelnul en dat leverde een tweede prijs op. In het tweede parcours eindigde ze na een foutloze rit op de eerste plaats. Haar vijfjarige stermerrie behaalde recent hoge punten tijdens haar IBOP. In de klasse BB (80cm) was er nog een eerste prijs voor Linda van Loon met haar fijn springende Indy. De combinatie van rijvereniging De Batouwers heeft zich inmiddels ook weten te plaatsen voor deelname aan de Gelderse Kampioenschappen over enkele weken in Nijkerk. Met een eerste en derde plaats in de BB en nette foutloze ritten zette Vera Meurs ook een topprestatie neer met Contessa's Top Gun. Van dezelfde stal stuurde Anouk van Hese Contessa's Winston naar de overwinning in de klasse B/C. Ze bleef hiervoor in beide omlopen foutloos en behaalde tevens een hoge stijlscore (71.5). In de BB/DE was er nog een tweede prijs voor Mynthe van de Pol uit Eck en Wiel met haar Orchid's Babylon (0/73). In dezelfde klasse mocht Mendel Janssen van PSV de Roskam als eerste opstellen, na een foutloos optreden met hoge stijlpunten (73.5). Vervolgens startte zij met haar Take it Easy in de klasse B/DE en werd hierin, met dezelfde stijlscore en eveneens foutloos, tweede. Clubgenote Sandra Bialozyk liet met Five Hill's Lindsey al het hout op zijn plaats in de eerste omloop van de klasse M/C en behaalde hiermee een eerste plaats.

Naast de 24-uurs wedstrijd vond er zowel bij hippisch centrum De Lingebrug in Zoelen als bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy nog een dressuurwedstrijd plaats. Op de eerste locatie waren voor de gelegenheid alleen Friese paarden welkom. Hier maakte vooral Janneke den Hartog indruk door met haar Anke van de Lage Landen in de Z1 eerste te worden en tevens een winstpunt te behalen (208). De zwarte merrie wordt in het aangespannen rijden eveneens uitgebracht in deze klasse. Een delegatie van Stal van het Gildeland in Lienden deed mee in Rhenoy. Hanno van Kalkeren stuurde Gucci van het Gildeland naar een eerste prijs in de klasse M2. Met het hiermee behaalde winstpunt werd de combinatie Z-startgerechtigd. In de klasse B/AB ging in beide proeven Eva Berends aan kop met Bueno van het Gildeland (190.5/187). Stalgenoot Fleur van het Gildeland ging met Marieke Geldof in het zadel aan kop in dezelfde klasse, maar dan grote maat (207.5/203.5). Franka Koster heeft op dezelfde stal haar rijkunstige opleiding genoten en de inmiddels naar het buitenland verkochte pony, Mirthe van het Gildeland opgeleid tot in de klasse Z. Ze verscheen nu in de baan met Fay Fortuna ZH van Lilian Kreuger. In de klasse L2 was het optreden van dit nieuwe duo goed voor een tweede plaats en dubbele winstpunten (199). De amazone komt uit voor rijvereniging De Grote Brug, dit geldt tevens voor Renke Gabel, die in het zadel van Don Juan twee keer eerste werd in de Z2/DE (63.78/61.03). Een mooi afscheid van haar tijd met deze getalenteerde pony. Die ze de afgelopen jaren heeft opgeleid van zadelmak naar de klasse Z2. Eigenaresse van Don Juan, Lilian Kreuger bedankte de jonge amazone na afloop van haar proeven publiekelijk voor haar enthousiasme en inzet. In de M1/DE was er nog een tweede plaats voor Lara van Soest met Mastro's Newi (196). Deze combinatie uit Ingen wist zich onlangs te plaatsen voor de KNHS Beloftetrainingen. Het optreden van Vera Havers van rijvereniging Satana was in Rhenoy in de klasse B/DE met Ameretto goed voor een tweede plaats met hoge punten (200).

Hippische agenda:

5 en 6 januari: finale marathon Betuwe Lingecup bij HC de Lingebrug in Zoelen; 7 januari: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 13 januari: kür op muziek bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 13 en 20 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 14 en 19 januari: dressuurwedstrijd HSA Ravenswaaij; 20 januari: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 21 januari: dressuurwedstrijd bij de Harten Hoeve in Deil.