West Betuwse Wielerrubriek: seizoen voor Riesebeek weer begonnen

GELDERMALSEN Midweekse wedstrijden in Vlaanderen, een etappekoers in Azië, kasseien in Drenthe en een programma wat weer vorm krijgt. De West Betuwse wielrenners waren weer zeer actief. Overwinningen bleven uit maar er was wel een podiumplaats in het verre Taiwan.

door Jeroen Wijngaard

De Tielse formatie Metec-TKH stond aan het vertrek van de nationale klassieker Dorpenomloop Drenthe. Er wachtte een vergelijkbaar parcours met de Ronde van Drenthe alleen ditmaal met veelal clubteams en enkel continentale ploegen. De Drentse kasseien waren er niet makkelijker op geworden en zorgde voor een zware wedstrijd. De zes renners van Metec-TKH rekenden op een massasprint en kopman David Dekker maar kwamen bedrogen uit. De uitgedunde ploeg kreeg de kopgroep met daarin een vijftal hardrijders werd niet meer teruggehaald en de vijf mochten in Assen voor de overwinning rijden. David Dekker won nog wel de sprint van het peloton en werd daarmee zesde. Deze week rijdt Metec de Tour de Normandië.

ETIENNE VAN EMPEL De wielrenner uit Geldermalsen in Italiaanse dienst werd naar de Tour of Taiwan gestuurd. Een vrij bont gezelschap stond daar aan de start voor een rittenkoers van vijf etappes. Etienne van Empel kon zich verrassend genoeg melden in de massasprints en behaalde een aantal zeer korte klasseringen, waaronder een derde plaats in de vierde etappe. In het algemeen klassement werd hij mede hierdoor uiteindelijk derde en mocht hij na afloop het podium op. De ploeg en van Empel keren nu terug naar Europa voor het verdere programma.

QUINTY TON In België kende wielerklassieker Nokere Koerse naast een editie voor mannen dit jaar voor het eerst dit jaar ook een damesversie. Quinty Ton uit Geldermalsen stond namens Biehler Pro Cycling aan de start. Ze werd door haar ploeg op pad gestuurd om op de Nokere Berg punten te scoren voor het tussenklassement. Het koste haar veel energie en ze was duidelijk niet de enige met een dergelijke opdracht waardoor de tussensprints een lastig gevecht werd. Eenmaal kwam ze als vijfde over de kasseienklim heen. Deze sprints hadden hun tol geëist waardoor de uiteindelijke eindsprint er één te veel werd. Quinty moest genoegen nemen met een 38e plaats. Haar ploeg Biehler Pro Cycling maakt zich op voor de volgende grote koersen in België, namelijk Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen waarbij Quinty mogelijk bij die eerste ook aan de start verschijnt.

OSCAR RIESEBEEK Bij de mannenversie van Nokere Koerse stond Oscar Riesebeek uit Tiel aan het vertrek. Hij bracht ploeggenoot en sprinter Boy van Poppel veilig naar de laatste ronde en daarmee de massasprint op de Nokere Berg. Oscar zag zijn ploeggenoot van Roompot-Charles net naast het podium eindigen op een vierde plek. Deze week rijdt Riesebeek de Ronde van Catalonië.

FABIO JAKOBSEN De sprintbom uit Heukelum stond als favoriet aan het vertrek voor de Bredene Koksijde Classic. Zijn ploeg Deceuninck - Quick Step rekende op een massasprint en daarmee op de jonge Fabio. Een grote valpartij zorgde ervoor dat Jakobsen niet aan sprinten toekwam en de strijd voortijdig moest staken. Deze week wachten de Driedaagse Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem.

THYMEN ARENSMAN Het wielertalent uit Deil heeft zijn training na een sleutelbeenbreuk weer volledig hervat. Met zijn ploeg SEG Racing zijn er met potlood weer een aantal wedstrijddagen in de agenda gezet. In de Belgische Ardennen wacht in van 12 tot en met 14 april eerst het Circuit Ardennes met daaropvolgend de beloftewedstrijd van Luik-Bastenaken-Luik.