• De Tielse Samed Oztoprak.

    Laura Metiary

Tiel voetbaltalent: 'Mijn doel is spelen bij FC Barcelona'

TIEL De 19-jarige Samed Oztoprak lijkt een verlegen jongen. Maar deze vriendelijke blik is verraderlijk: de jonge voetballer weet heel goed wat hij wil en hoe hij dat wil bereiken. Op zijn 18de tekende hij zijn eerste contract bij de Nijmeegse profclub NEC Tegenwoordig traint hij af en toe mee met het eerste elftal en is het wachten tot hij een kans krijgt. Maar dat betekent niet dat hij naast zijn voetbalschoenen gaat lopen. ,,Ik kijk nog regelmatig wedstrijden van mijn broertje bij Theole, hoor!"

door Laura Metiary

Samed is een rustige, vriendelijke jongen. Maar op het veld deinst hij nergens voor terug. Hij viel op toen hij als klein jongetje voetbalde bij TSV Theole. Toen hij 10 jaar was, werd hij gescout door N.E.C. ,,Dan verandert je leven wel even als 10 jarige, ja. Ik zat op de Prins Willem Alexanderschool in Tiel. Daar heb ik groep 7 nog af kunnen maken, maar in overleg met de club heb ik groep 8 in Nijmegen gedaan. Dat betekende weg van mijn beste vriendjes en kwam ik terecht in een nieuwe omgeving. Dat was lastig, maar gelukkig ben ik makkelijk in de omgang en pas ik me snel aan. Ik kan eigenlijk met iedereen wel opschieten."

Samed bleef wel thuis wonen. Daar werd hij onvoorwaardelijk gesteund door zijn ouders, zijn broer en zijn broertje. Zijn oudere broer studeert, zijn jongere broertje voetbalt bij Theole (jongens onder 15). Schoorvoetend geeft Samed toe dat zijn broertje wel tegen hem opkijkt. ,,Op een leuke manier, hoor. Ik hoop dat hij ook zijn talent gaat benutten." De focus van Samed ligt op zijn carrière. Hij is nu 19, maar is nooit veel uitgegaan. Zijn vrienden wel, maar hij weet waar hij het voor doet. Zijn focus en harde werken werd beloond. Vorig jaar tekende hij zijn eerste contract bij de club waar hij als E-pupil begon.

Als je op zo'n jonge leeftijd al geroemd wordt, moeten er ook mensen om je heen zijn die je goed begeleiden. Samed noemt zonder twijfel de naam van een belangrijke trainer in zijn carrière. ,,Trainer Rocher (Iddo Rocher, red,). Ik heb drie jaar onder hem gespeeld. Hij heeft me veel bijgebracht qua voetbal, maar ook vooral mentaal. Hij voerde bijvoorbeeld veel één op één gesprekken in lastige situaties. Als ik bijvoorbeeld niet blij was met een wissel. Dat heeft me wel gevormd en me sterker gemaakt, ja." Voetbaltechnisch heeft vooral Mark Faassen hem beter gemaakt. Samed was 14 jaar toen hij onder hem voetbalde en, hoewel het een moeilijke leeftijd is, heeft hij daar technisch veel geleerd. In dat team 'kon hij altijd zijn spelletje spelen en mocht hij zijn wie hij was'.

De overgang van de amateurvereniging Theole naar de betaald voetbalorganisatie N.E.C. is groot geweest. ,,Ja, dat is wel een verschil in niveau", lacht Samed. ,,En de belasting is natuurlijk niet te vergelijken. Hier trainen we eigenlijk alleen de zondagen niet. Maandag en/of dinsdag spelen we een wedstrijd. En dan trainen we zaterdag, maandag of dinsdag 1 keer, donderdag en vrijdag 2 keer. Het is goed te doen hoor, je wordt er alleen maar beter van. Daarnaast bouw je ook een band op met de jongens in het team." Hoewel de voetbalwereld hard is, zegt Samed wel degelijk vrienden te hebben. ,,Ik heb twee of drie goede vrienden in het team. Daar voetbal ik ook al een aantal jaar mee."

Zijn roots in Tiel vergeet hij echter niet. Hij woont nog thuis en bezoekt ook regelmatig met zijn vrienden de inloop van het jongerenwerk. Zijn oude vrienden blijven zijn vrienden, ondanks dat ze een ander leven hebben. Samed gaat niet mee uit en hoeft niet meer te werken naast het voetbal. Hij kan rondkomen van zijn contract – helemaal omdat hij nog thuis woont. Hij heeft zijn mavo afgerond, maar is gestopt met school. "Dat was niet te combineren met voetbal. Maar ooit ga ik dat ook oppakken, hoor. Iets in de richting van economie ligt me wel."

Op de vraag wat zijn droom is, begint hij te glunderen. ,,Het is misschien wat hoog gegrepen, maar ik zou heel graag willen spelen bij een grote club in Europa. Barcelona is natuurlijk een lifegoal. Heel ambitieus misschien, maar ik ga wel mijn best doen daarvoor."