• Wijco van Zoelen
  • Wijco van Zoelen
  • Wijco van Zoelen

Profronde van Tiel een sfeervol succes

TIEL Met een heerlijk zomerzonnetje erbij werd het dit jaar een geslaagde uitvoering van de Profronde Tiel. De gehele stad was in een wielerjasje gestoken: bekende wielerdeuntjes, een rondemiss en een bijpassende Flipje mascotte. Alles werd uit de kast getrokken voor een gedenkwaardig criterium.

Lars Mulder

De reclamekaravaan trok ook veel bekijks, bidons vlogen door de lucht. Af en toe bleven er een paar achter op het parcours, attente vrijwilligers zorgden ervoor dat deze bidons meteen verdwenen. Het gaf aan dat niks aan het toeval werd overgelaten. Door de stad heen verliep de dag goed door een strakke samenwerking.

Zoals elk jaar zorgden Henk van der Linden en Hans van Bon voor enthousiast en kundig commentaar. Geen seconde lieten de beide heren voorbijgaan zonder een anekdote of opmerking te maken over de profronde. Na overwinningen voor Eddy van IJzendoorn bij de amateurs en voor de Canadese Steph Roorda bij de vrouwen vervolgde het programma.

Een primeur van deze 35e editie was de aanwezigheid van een groep oud-professionals, ook wel de prominenten genoemd. De een soepeler dan de ander beklom het trapje naar het podium om samen met Van der Linden en Van Bon terug in het verleden te duiken. Na deze plechtigheden volgde bij de prominenten een spannende strijd. Henk Lubberding liet zijn klasse zien in de laatste twee rondjes, met een sterke demmarage reed hij solo naar de overwinning. ,,De winkel is gesloten, de groenteboer is thuis", klonkt het uit de luidsprekers.

Toeschouwers van jong en oud besloten een kijkje te nemen in Tiel. Er waren meer dan genoeg liefhebbers en kenners aanwezig maar ook genoeg mensen die gewoon van de gezelligheid wilden genieten. Een man staand bij een plaatselijk café vatte het treffend samen: ,,Ik sta hier prima, ik probeer het wel te volgen maar ja ze gaan zo snel hè?" Veel bezoekers trokken naar het Plein in de binnenstad.

De organisatie koos er dit jaar om het Plein te voorzien van een podium. Diverse deejays en artiesten zorgden voor een goede sfeer op het plein. Bij liederen als Viva Hollandia zongen vele bezoekers luidkeels mee. Het was tevens een uitstekende dag voor de horeca in Tiel, vanaf de terrasjes rond het parcours kon men optimaal genieten van het spektakel. Een goede vondst was de communicatie tussen de finishplek en het plein, zo bleef het evenement aanvoelen als een geheel.

Om 19.00 uur kwamen de professionals in actie, een geheel Nederlands deelnemersveld vertrok na het startschot. Laurens ten Dam kreeg de lachers op zijn hand, de winnaar van vorig jaar moest de strijd na een paar rondjes al staken. De fiets van Ten Dam wilde niet meer: ,,Ik ben te dik denk ik", liet de renner grappend weten aan het publiek. De rondjes verder afwerken met een fiets van een andere ploeg bleek geen optie, Ten Dam koos ervoor om een biertje te nuttigen bij de dichstbijzijnde bierwagen.

In het restant van de wedstrijd zorgden de tussensprints en enkele aanvallen van renners voor vermaak bij de toeshouwers. In de slotfase sprongen dan toch drie grote namen definitief weg uit het peloton. Bauke Mollema, Lars Boom en Wilco Kelderman gingen met zijn drieën de laatste ronde in. Mollema verraste zijn collega's door halverwege de laatste ronde aan te vallen, dit bleek genoeg voor de overwinning.

Na de overwinning van Mollema was goed te zien hoe de populairiteit van wielrennen zich heeft ontwikkeld de laatste jaren. Hordes mensen stroomden het parcours op om een handtekening of foto met een van de renners te bemachtigen. Geduldig namen de renners de tijd.

Slechts enkele wielerfans bleven verontwaardigd achter zonder foto of handtekening. De renners snakten naar rust. Wilco Kelderman pakte zijn fiets en sprak: ,,Het is mooi geweest, volgend jaar zijn we er weer."

Na afloop nam burgemeester Hans Beenakker het woord: ,,De organisatie stond weer als een huis", zo sprak Beenakker lovend. Een mooie dag werd zo passend afgesloten en na een lange dag trokken de meeste mensen huiswaarts.

Volgend jaar zal de Ronde van Italië Tiel passeren, de stad en de organisatie daaromheen liet zien daar helemaal klaar voor te zijn. Deze geslaagde editie van de profronde benadrukt dat wielrennen en Tiel een goede match is.