Paardensport: Marlou de Ruyter naar NK

WEZEP Afgelopen vrijdag en zaterdag vond in Wezep de strijd om de Gelderse kampioenstitels dressuur en springen plaats. Een van de deelnemers hieraan was Marlou de Ruyter met Feel Good. De amazone uit Rijswijk deed met de KWPN-goedgekeurde hengst mee in de klasse ZZ-Licht. Tijdens de eerste proef op vrijdag eindigde de combinatie al op een mooie vijfde plaats met 65.14 %. Met deze prestatie verdiende het duo een startbewijs voor de finale op zaterdag. Ook in die finale eindigde ze als vijfde met 65.91 %. Hiermee behaalde ze niet alleen prijs, maar ontving ook een uitnodiging voor deelname aan het NK over enkele weken op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Het is even rustig geweest rond Rozemarijn Groenenboom uit Buren. Haar pony Dancing Highlight is inmiddels verkocht en ze kan zich nu helemaal toeleggen op haar beide paarden. Met haar nakomeling van Johnson, Goody-Goody RDP deed zij zaterdag mee aan een dressuurwedstrijd in Heusden. In de klasse Z1 behaalde ze daar een eerste prijs (68.97). Maandag deed ze mee aan de avondwedstrijd bij haar thuisbasis, manege Satana in Erichem en prolongeerde haar succes met de pas zesjarige ruin door eerste te worden met 229 punten. Ook met haar andere troef, Guinness RDP deed ze mee in Erichem en pakte een oranje lint in de M2 met hoge punten (207). Een dag eerder maakte ze haar debuut pas in deze klasse met deze werkwillige Voice-zoon. Dat was op de wedstrijd in Houten en ook hier won het duo deze rubriek (201). Jurylid tot en met de klasse ZZ-Licht en in de regio bekende instructrice, Teunie Prijs maakte in haar eerste Z1-proef wat kleine foutjes, maar werd desondanks toch tweede (220.5). "Na de eerste proef heb ik nagedacht, waarom ik in deze eerste proef niet zo fijn kon rijden als vorige week. Ik ontdekte dat ik me alleen gefocust had op de onderdelen die vorige week minder goed gingen en vervolgens heb ik me op de rest te weinig geconcentreerd. Alle onderdelen die ik beter wilde rijden, gingen daadwerkelijk beter, maar dat ging wel ten koste van andere onderdelen." In de tweede proef herpakte de amazone uit Ravenswaaij zichzelf en behaalde daarin een mooie eerste prijs (225.5). Renske Gabel heeft Don Juan, de pony van Lilian Kreuger vanaf het begin opgeleid tot zijn huidige niveau, de Z2/DE. Zaterdag was ze met de vosruin al even gaan oefenen in Erichem, want soms is deze getalenteerde pony een beetje kijkerig op zijn omgeving. Natuurlijk helemaal niet vreemd voor zo'n jonge pony. Tijdens de wedstrijd bleef hij vervolgens super bij de les en dat leverde twee oranje linten en twee winstpunten op in de moeilijke Z2-ponyproeven. In de klasse B-pony's reed Sanne Wees uit Ravenswaaij mee met Iris. Ze maakte haar wedstrijddebuut tijdens de vorige wedstrijd, maar behaalde toen net geen winstpunt. Deze keer had ze haar zenuwen iets beter onder controle en dat leverde haar niet alleen twee eerste prijzen maar tevens twee winstpunten op.

PSV De Lekzoomruiters is momenteel druk met de voorbereidingen voor hun traditionele concours, dat aankomend weekend voor de tweeënzeventigste plaatsvindt. Zowel zaterdag als zondag wordt het druk op het terrein van de familie Van Sterkenburg aan de Stokvisweg in Culemborg. Zaterdag zijn (pony)ruiters en aangespannen rijders er welkom. De eerste categorie kan starten in de klassen B tot en met ZZ-licht. De menners kunnen inschrijven voor dressuur en vaardigheid. Vooral dit laatste onderdeel is altijd heel spannend om te zien. Hierbij is het zaak, dat de aanspanningen tijdens het passeren van de verschillende doorgangen alle balletjes op de kegels laten liggen. Op zondag mogen zowel pony- als paardenruiters nogmaals in actie komen. In de middag, zo rond 15.00 uur, staat als prachtige en inmiddels traditionele afsluiter de kür op muziek op het programma. Publiek is van harte welkom. De toegang is beide dagen gratis! Honden zijn evenwel op het wedstrijdterrein niet toegestaan! Als potentiële drager van Neospora Caninum kan een hond middels zijn ontlasting koeien besmetten met deze parasiet, waardoor premature of misvormde kalveren ter wereld kunnen komen.

Hippische agenda: 14 augustus: dressuurwedstrijd bij Manege Satana in Erichem; 16 augustus: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 19 en 20 augustus: Concours hippique bij De Lekzoomruiters; 25 augustus: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 26 augustus: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 26 en 27 augustus: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.