Edward Gal rijdt Hatro-paard

Bert van den Hater organiseerde verscheidene jaren de Betuwe Linge Cup. Ook dit jaar klopte hij aan bij de eigenaren van hippisch centrum De Lingebrug in Zoelen. Wegens omstandigheden kon hij daar echter dit jaar niet terecht voor een indoormarathon. Als rasechte ondernemer en menliefhebber aarzelde de man uit Ochten geen moment en ging op zoek naar een andere locatie. Hij kwam uit bij het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo en huurt voor aankomende vrijdag en zaterdag van de KNHS De Amalia-Hal. "Zoelen was natuurlijk dichterbij geweest, maar Ermelo ligt in het midden van het land, dus er doen nu ook weer menners uit andere regio's mee. Over deelname hebben wij helemaal geen klagen, maar liefst 111 starts over twee dagen. Dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar we hebben bewust gekozen om bijtijds te kunnen beginnen met de finale op zaterdagavond." Deze neemt om 19.00 uur een aanvang. Normaliter rijdt Bert zelf ook graag mee, maar eerder al kreeg hij hartklachten tijdens een wedstrijd. Dus hij moet even aan de zijlijn blijven. Toch is er voor hem genoeg te beleven, want aan het einde van het programma op vrijdagavond verschijnen er vijf door hem gefokte paarden in de ring met hun menners: Christiaan Provoost met Bertje-H, Mardi van den Hater met Experiens-H, Milou Huisman met Sjeikhan-H, René van Beek met Elkupke H en Stefan van der Meijden met Apache H. En als kers op de taart vindt op zaterdagavond nog een speciaal optreden plaats van de Olympische dressuurruiter, Edward Gal. Hij neemt de leidsels in handen van een van de Hatro-paarden van Bert en gaat proberen daarmee een parcours af te leggen. Dit zal ongetwijfeld een hilarisch schouwspel opleveren.

Bij hippisch centrum De Lingebrug vinden nog wel verschillende dressuurwedstrijden plaats deze winter. Renate Hol verscheen er zaterdag voor het eerst sinds lange tijd weer in de ring. In het zadel van Hailey liet ze twee hele nette B-proeven zien en werd hiervoor beloond met twee eerste prijzen en 202 en 197.5 punten. Door een drietal ponycombinaties werd in Zoelen eveneens sterk gepresteerd. Zo zette Joyce van Soest de klasse Z1 op naam en behaalde tevens een winstpunt met de goedgekeurde hengst, Heidepeel's Sydney. In de M1/DE ging Fleur van Veenendaal aan kop met Le Chico (205.5). De amazone heeft veel progressie geboekt de laatste maanden. Lara van Soest blijft winnen met haar Jip. Ook deze keer was ze iedereen de baas in de klasse L1/DE en behaalde daarbij hele hoge scores, 206 en 204.5. Lara wordt begeleid door de bekende Dirk-Jan van de Water. Zondag konden de dressuurruiters terecht bij HSA Ravenswaaij voor een dressuurwedstrijd. Het was even rustig rond Marjolein Moes en haar Jadimi-Leida RMC, maar het duo is weer terug, en hoe? In de M1 stuurde Marjolein haar expressief bewegende schimmelmerrie twee keer naar een oranje lint met 204.5 en 202.5 punten. Marcella de Ronde heeft ook de beschikking over een fijn, jong paard. Met deze Isanne, een dochter van Ganrd Prix-hengst Desperado, startte de amazone van De Batouwers in de klasse L1 en het optreden was goed voor zowel een eerste als tweede prijs (195/191). Anouk van Hese was succesvol in een heel andere tak van sport. Zij springt graag met haar Contessa's Baileys. Zaterdag pakte ze in Lunteren in de klasse M, zowel in het klassiek als progressief parcours een tweede prijs. Met deze prestatie verdiende het duo een uitnodiging voor de spannende finale op zaterdagavond en hierin werden ze uiteindelijk derde. Het ging even wat minder in de springring met dit Liendense duo, maar inmiddels zijn ze weer helemaal op de weg terug.

Hippische agenda: 16 november: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 16 en 17 november: dressuurwedstrijd van De Malsnaruiters bij De Harten Hoeve in Deil; 17 november: Oefenwedstrijd springen bij HSA Ravenswaaij; 22 november: Najaarsledenvergadering Kring Rivierengebied bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 23 november: dressuurwedstrijd bij PSV De Roskam in Kapel-Avezaath; 24 november: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 30 november: dressuurwedstrijd van LR De Waalzoomruiters bij HC De Lingebrug in Zoelen; 1 december: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen.