Marlou de Ruyter naar Nederlands Kampioenschap

TIEL Marlou de Ruyter deed zaterdag met twee paarden mee aan het Gelders Kampioenschap dressuur voor paardencombinaties in Bergharen. Ze presteerde hier vooral goed met de KWPN goedgekeurde hengst, Feel Good en mocht na een nette M2-proef in het zware deelnemersveld opstellen als vierde (64.67). Met haar optreden verdiende ze tevens een uitnodiging voor deelname aan het NK, volgende maand.

Eerder al, op woensdagavond bij hippisch centrum De Lingebrug in Zoelen, was de spanning te snijden. Daar kwamen verschillende ponycombinaties in de baan voor de strijd om het Kringkampioenschap. Nogal wat combinaties hadden last van stress en scoorden daardoor in hun proeven lager dan gemiddeld. Daarentegen reed ook een aantal ruiters koelbloedig rond en behaalden hoge punten. In de klasse B mocht aan het einde van de wedstrijd als kampioen opstellen de momenteel zeer sterk presterende Lisa Molenaar met haar temperamentvolle Kaluha van Contessa. Deze combinatie mag aanstaande zaterdag haar geluk beproeven op de Gelderse Kampioenschappen in Hulshorst. Dat geldt ook voor stalgenoot Anouk van Hese. Met Contessa's Sammy mocht deze jonge amazone woensdagavond als tweede opstellen in de klasse L-dressuur en werd tevens gehuldigd als Kringkampioen van de klasse L-springen.

De kringtitel voor het B-ponyspringen ging voor dit indoorseizoen naar Sanne Soetens op Winley van de Batavieren. Kringkampioen in de klasse L-dressuur, met een score van 63.33, werd de zeer sterk rijdende Franka Koster met Mirthe van 't Gildeland. De bruine merrie is in het verleden enige tijd uitgebracht door Roos Dikkerboom in de klasse M onder het zadel en door eigenaar Hanno van Kalkeren in de klasse Z voor de wagen. Tussen Franka en Mirthe klikt het heel goed. Dit duo zet zaterdag hun beste beentje eveneens voor op de Gelderse Kampioenschappen in Hulshorst. In de gecombineerde klasse M1 en M2 werd Manuela Briene van de Margrietruiters onbetwist kampioen in het zadel van haar Zorro. Een paar dagen later startte ze op dezelfde locatie op de door rijvereniging de Grote Brug georganiseerde wedstrijd. Ook tijdens dit optreden werd het duo twee keer eerste in de M1/DE en behaalde tevens een winstpunt. Ook deze combinatie maakt aankomende zaterdag in Hulshorst serieus jacht op de Gelderse titel in de betreffende klasse. Na het Gelders Kampioenschap stapt Manuela over naar de M2 met haar werkwillige vosruin.

Op dezelfde locatie en in dezelfde klasse, maar dan bij de paarden, werd twee keer eerste Hanny Vink op de door haar familie gefokte Dakota Utopia (187/184). De amazone van de Roskam heeft sinds kort het wedstrijd rijden weer opgepakt en haar temperamentvolle Special D-dochter werkte heel fijn mee. Ria van Os realiseerde, eveneens in Zoelen, niet alleen haar eerste winstpunt in de klasse M2 met haar brave Disante, maar werd tevens een keer eerste (190). In de L1 was er twee keer een eerste prijs voor Irene Kwint met Spaans gefokte Alado (193/188). Twee keer als tweede in die klasse aansluiten mocht Corine Weiman (191/183). Deze amazone, die uitkomt voor de organiserende vereniging, heeft in Zip Drive een heel fijn wedstrijdpaard gevonden.

Zondag werden in de kring ook nog twee dressuurwedstrijden georganiseerd: bij Manege Ravenswaaij en Stal de Kooihoeve in Rhenoy. Op de eerste locatie pakte Lorraine van den Brink niet alleen een tweede prijs in de ZZ-Licht maar behaalde met Di Mi Tambe tevens een megascore (240). De Tielse amazone reed met haar aansprekende Uphill-nakomeling alleen de eerste proef. In de tweede proef ging aan kop Danielle van Alfen met Dazzling (220). Deze combinatie heeft inmiddels genoeg winstpunten vergaard om te mogen overstappen naar de ZZ-Zwaar. Op dezelfde locatie was er ook een tweede prijs voor Cobie van der Vaart met haar fijn bewegende Fries (209). Met haar pony Shakira kwam de handige Tielse ook uit in de klasse Z en nu heeft zelf ook Elske opgeleid tot de zware klasse. In Rhenoy scoorde Margriet van Beusekom met Heleentje twee keer hoge punten in de klasse B (197/196) en werd daarmee tevens twee keer eerste. De vosmerrie van Stal de Jong in Ophemert heeft een fijn karakter en een mooie uitstraling. Een keer aansluiten als tweede in die rubriek mocht Rachel Wesseling met haar Giovanni (194). De Roskamamazone rijdt regelmatig in de prijzen met deze jonge ruin. Clubgenoot Hans Kuijpers deed in Rhenoy mee in de klasse M1. Na een lange wedstrijdpauze maakte het duo meteen weer een goede indruk door nette proeven te laten zien en daarmee twee keer eerste te worden (189/182).

Hippische agenda:

29 januari: dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij; 30 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 30 januari: menwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 31 januari: dressuurwedstrijd bij manege Satana te Erichem; 6 februari: menwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 6 en 7 februari: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen.