Joyce van Soest en Smarty vijfde op NK

Ze vormen al langere tijd een goed team en hebben al de nodige prijzen gewonnen: Joyce van Soest en Smarty. Het duo wist zich middels een goed resultaat op de Gelderse Kampioenschappen te plaatsen voor het NK, dat afgelopen zaterdag plaatsvond op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Joyce zette met haar bruine Welsh een sterke proef neer in de klasse L2/AB. Hiervoor kreeg ze hoge punten, 197 en 195.5, maar miste toch net het podium.

Joyce heeft leren rijden bij Stal 't Gildeland in haar woonplaats Lienden. Smarty is van José van Essen uit Eck en Wiel. Zij vond deze getalenteerde pony nog net wat te moeilijk voor haar dochter en besteedde hem vervolgens uit aan Joyce, die er uitstekend mee overweg kan. Binnenkort wordt de overstap naar de klasse M1 gemaakt. De wedstrijden hier in de regio hadden flink te kampen met de gevolgen van de plotseling invallende strenge kou. Het regende afzeggingen, en een groot aantal ruiters liet verstek gaan op de wedstrijd. De enkeling die wel in de ring verscheen, kreeg niet alleen te maken met lage temperaturen, maar tevens met paarden die daardoor bijzonder fris en explosief waren. Bianca Klijn ondervond geen problemen. De amazone uit Beusichem deed vrijdagavond mee aan de wedstrijd bij HSA Ravenswaaij. In de klasse ZZ-Licht stuurde zij haar nakomeling van Olivi, Beauty Queen twee keer naar de overwinning (217.5/216). Wat verder van huis vond op vrijdagavond eveneens een dressuurwedstrijd plaats. Carolien van Kraats uit Kapel-Avezaath startte bij stal Groenraven in Houten in de L2 met Enya. Deze vosmerrie liet twee nette proeven zien en werd daarmee twee keer eerste (195.5/194.5).  Op zondag deed Corina van Dulkken, uitkomend voor rijvereniging De Batavieren, mee aan de wedstrijd bij manege Satana in Erichem. Haar Heimlady heeft al de nodige ervaring en de Trakehner-merrie gedroeg zich ondanks de kou keurig. Het duo won beide M2-proeven (64.00/62.83) en zijn samen nu voortvarend onderweg naar de klasse Z1. 

Op vrijdag 30 maart komt Rien van der Schaft een clinic geven op pensionstal El Caballo Pasa. Hij is al decennialang bekend in de Nederlandse en internationale dressuurwereld. Rien van der Schaft werd op 1 januari 2017 aangesteld als bondscoach Dressuur Senioren.  Samen met zijn vrouw Inge en dochter Romy runt Van der Schaft de trainings-en africhtingsstal 'Stal Sprengenhorst", waar zij dagelijks hun eigen paarden en paarden van eigenaren trainen. Rien was in het verleden instructeur voor de KNHS/ORUN-instructeursopleidingen in Ermelo en is lid van het KNHS-trainersplatform. Hij staat in het lesgeven bekend om zijn streven naar harmonie tussen paard en ruiter op welk niveau dan ook. Onnodig te zeggen dat deze clinic heel leerzaam zal zijn voor alle paarden- en ponyliefhebbers in de regio. Tussen 14:00 en 20:00 uur zullen 16 combinaties een les van deze bondscoach krijgen. Toeschouwers kunnen een toegangskaart kopen voor het luttele bedrag van €7.50 en krijgen koffie of thee erbij. Voor meer informatie tripalonculemborg@gmail.com Komt allen! Het adres is Pensionstal El Caballo Pasa, Oudaseweg 5, 4102 NS Culemborg.

Hippische agenda: 25 en 30 maart: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 30 maart: dressuurclinic Rien van de Schaf bij pensionstal El Caballo Pasa in Culemborg; 24 en 25 maart: dressuurwedstrijd bij HC De Lappenheide in Acquoy; 24 en 28 maart: dressuurwedstrijd HC de Lingebrug in Zoelen; 1 april: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem; 2 april: dressuurwedstrijd HC de Lingebrug in Zoelen; 7 april: dressuurwedstrijd bij PSV De Margrietruiters in Ommeren; 8 april: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen.