• Joop Kappert

Jan Schimmel: 'Ik hoop zelf weer in de flow van vorig seizoen te komen'

LIENDEN De Nederlandse voetbalcompetities genieten momenteel van een welverdiende winterstop. In de nieuw gevormde tweede divisie met de Betuwse clubs FC Lienden en TEC hebben alle ploegen elkaar inmiddels een keer ontmoet. Tijd om bij FC Lienden eens terug te blikken naar de eerste competitiehelft. We doen dit namens de spelers met doelman Jan Schimmel.

door Henk Roozenboom

FC Lienden is na twee kampioenschappen in de Topklasse gepromoveerd naar de tweede divisie. Een nieuwe omgeving met veel nieuwe tegenstanders. Een uitdagende klus, waar vol spanning naar werd uitgekeken. Succestrainer Hans van der Haar vertrok naar Spakenburg. Hij werd opgevolgd door Hans Kraay jr., die in het verleden mede verantwoordelijk was voor de opmars naar de top van het amateurvoetbal. Ook een belangrijke speler als Christiaan van Hussen vertrok aan het eind van het seizoen, een fikse verzwakking op het middenveld.

Doelman Jan Schimmel begon vol verwachting aan het nieuwe avontuur: ,,Wij zijn als spelersgroep heel open aan deze uitdaging begonnen. We waren erg benieuwd, hoe we tegen de sterke zaterdagteams zouden presteren. Ook de jonge teams van de eredivisieclubs waren onbekend voor ons. Vanuit het bestuur kregen we als doelstelling mee: minimaal handhaven, liefst een plekje tussen plaats acht en twaalf. Tot nu toe voldoen we hier aan."

Jan Schimmel: ,,Onze voorbereiding begon nogal chaotisch. Onze nieuwe trainer Hans Kraay kon wekenlang maar over een halve groep beschikken. Veel jongens waren op vakantie of moesten nog weg. Bovendien werd er maar twee keer per week getraind, niet genoeg om een goede basis te leggen voor een goede start van het seizoen. Tot overmaat van ramp raakten in de voorbereiding zowel aanvoerder Mike Vreekamp als Erik van Eem ernstig geblesseerd. Beiden moesten langdurig toekijken, dat was een forse streep door de rekening."

Op bestuurlijk en organisatorich niveau is er ook een omslag gemaakt. Het topsport deel is losgekoppeld van de vereniging en ondergebracht in de Stichting Voetbal Ondersteuning FC Lienden. Zij functioneert als zelfstandige eenheid met eigen verantwoordelijkheid. Waar mogelijk wordt samengewerkt met het verenigingsbestuur en gebruik gemaakt van elkaars faciliteiten.

Wat vind je van de prestaties tot nu toe?

Jan Schimmel: ,,Het gaat met ups en downs, een kwakkelseizoen. We begonnen goed met zeven punten uit de eerste vier wedstrijden. Daarna kwam een serie nederlagen, die misschien niet allemaal nodig waren geweest. Vaak werden we, vooral tegen de zaterdagteams, in het laatste deel van de wedstrijd overlopen en kwamen dan op achterstand. Aangezien we ook niet veel scoren, was dit vaak fataal. Na de nederlaagserie volgden dan weer twee zeges, maar we konden die lijn niet doortrekken."

Ben je tevreden over je eigen prestaties?

Jan Schimmel: ,,Niet helemaal. Vorig seizoen had ik zestien clean sheets (16 x de nul gehouden, HR), tot nu toe pas drie. Toen zat ik echt in een flow. Ik trainde twee keer bij Lienden en op vrijdag bij FC Utrecht. Op zondag dan de wedstrijd. Ik voelde me toen heel sterk en pakte veel moeilijke ballen. De verdediging voor me was ook heel sterk. Dit seizoen is het minder. Ik train niet meer mee bij FC Utrecht en mis de flow van vorig seizoen. Ik heb nu ook ballen doorgelaten, die ik toen zeker gestopt zou hebben. Aan de verdedigers voor mij kan dat niet liggen. Dat zijn dezelfde jongens als vorig seizoen, alleen speelt Jermo Wilsterman nu op de plek van Ralph Dua. Dat is zeker geen verzwakking."

Wat zijn de verwachtingen voor de tweede helft van het seizoen?

De speelwijze zorgde vaak voor onduidelijkheid. Na meerdere switches van 4-3-3 naar 4-4-2 lijkt nu toch definitief de keuze op 4-4-2 te zijn gevallen. De verwachting is met 4 middenvelders wat meer zekerheden te kunnen inbouwen. Met twee snelle en lichtvoetige aanvallers moet het scorend vermogen verhoogd kunnen worden.

Jan Schimmel: ,,We kennen nu alle tegenstanders wat beter en ik hoop dat we wat stabieler gaan presteren en ook meer gaan scoren. Ik hoop zelf weer in de flow van vorig seizoen te komen en zo ook punten voor de ploeg te kunnen pakken. Mijn persoonlijke doelstelling is om dit seizoen tien clean sheets te halen." Pa Schimmel van achter zijn computer: ,,Dan moet je er nog zeven, succes hoor." Jan Schimmel: ,,Ik zal er alles aan doen om mijn doel te bereiken. Ik houd wel van een uitdaging."