Eva Berends wint kür op muziek

LIENDEN In deze regio staat momenteel alles in het teken van de Roskamse Paardendagen. Vrijdag werd de aftrap hiervoor gegeven met het onderdeel kür op muziek en Pas de Deux. Een mooi aantal deelnemers verzorgden fraaie optredens. Eva Berends voerde met Bueno van het Gildeland een Zorro-act op en behaalde hiermee de eerste prijs. De originaliteitsprijs ging naar een speciaal optreden van Stal 't Gildeland, waaraan bekende namen als Parzival en Totilas deelnamen.

Op zaterdag en zondag vond zaterdag en zondag een dressuurwedstrijd plaats. Hieraan deed Hanno van Kalkeren mee met Gucci van 't Gildeland in de M1 en werd twee keer eerste (197/188.5). De ruiter uit Lienden maakt een bliksemcarrière met de vosmerrie. Niet helemaal vreemd want echtgenote Geesje komt met de dochter van de als sportpaard naar China geëxporteerde Zambuka succesvol uit in de klasse Z2. Het bijzondere aan deze wedstrijd was overigens, dat aan de jury's over beide dagen gevraagd was om geheel in lijn met de KNHS-voorschriften de meeste harmonieuze combinaties aan te wijzen. Van de organiserende vereniging ging deze titel ondermeer naar Thamar Mobach, die in het ochtendprogramma met haar Dakar Utopia beide keren de klasse ZZ-Licht won (229/229) en Nicole Timmerman met Diva, die in de klasse L1 twee keer als tweede mocht aansluiten (189/187.5). Een extra prestatie voor dit tweetal, want met haar stokmaat van 1.37 m heeft Diva wel te maken met allemaal grotere concurrenten. Een eerste prijs in de klasse L1 was er voor Marianne Bezemer met haar Furst Lady (194). Deze amazone houdt haar wedstrijdzenuwen steeds beter in bedwang. Op zondag werden de eerste prijzen in deze klasse verdeeld tussen Woudy van Binsbergen op haar als springpaard gefokte Popeye Z en Jessica van Keulen met haar nieuwe troef Ivy Lee (188). In de klasse M2 ging op zondag in beide proeven Renske Knol aan kop met haar fijnlopende Delphy, net als Ivy Lee, een dochter van de Grand Prix-dressuurhengst Wynton. Op zaterdag was er in deze klasse nog een tweede prijs voor Janneke den Hartog (190). Zij is hiermee met haar ervaren menpaard, Anke van de Lage Landen voortvarend onderweg naar de Z-dressuur onder het zadel. In de M1 was er nog een tweede plaats voor Bo Burgers van de Margrietruiters met Arana (184.5). Bo komt met haar zwarte merrie nog niet zolang uit in deze klasse, maar liet daarin al hele mooie stukjes zien. Fleur Wezenberg stuurde haar Connemara, Faramir in beide L2/DE-proeven naar de overwinning (195/194). Hetzelfde presteerde Joran Rijksen van rijverenging De Grote Brug in de Z2/DE met de expressief bewegende Black Pearl (265/255).

In een heel andere tak van sport was zaterdag Amber van Lavieren succesvol. Zij deed in Gorssel mee aan het Gelders Kampioenschap Eventing. Met haar Candy Boy eindigde deze amazone uit Ochten als reservekampioen in de klasse L. Vorig jaar deed zij met deze vosruin nog mee bij de pony's en werd in dezelfde klasse reservekampioen bij de NK. Met het bereiken van de achttienjarige leeftijd is Amber met Candy overgestapt naar de paarden. Amber: ,,De dressuur ging redelijk, maar door de vele regenval van de laatste dagen was de bodem niet optimaal. Hierdoor liep Candy voorzichtig en was het geen hele dynamische en actieve proef. We stonden na de dressuurproef op een voorlopige zevende plek. Het springen ging ondanks de matige bodem heel fijn en we bleven foutloos. Ik had besloten in de cross heel rustig aan te rijden met hem. Hierdoor had ik 19,2 strafpunten voor tijdfouten, maar wel fijn foutloos gereden. Dat hadden maar weinig andere combinaties en dus eindigden we uiteindelijk op een hele mooie tweede plek. Ik stond slechts op 1.45 strafpunten achterstand achter de nummer één. Dus het scheelde niet veel." Met deze rit hebben Amber en Candy Boy opnieuw een startbewijs voor de NK volgende maand gewonnen.

Overigens vonden in de buurt nog meerdere dressuurwedstrijden plaats. Woendag werd Manon Berends van De Margrietruiters tweede in de klasse L2 met haar Bella Donna tijdens de avondwedstrijd bij HC De Lingebrug in Zoelen. Vrijdag deed Noortje van Velthoven uit Tiel mee aan de dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij met haar nieuwe paard, Gaudi Vita. In de L1 werd ze twee keer eerste (191/189.5). Op dezelfde locatie startte ook Sanne van Wees uit Buren en legde met Hetrijmi's Iris twee keer beslag op het oranje lint (185/182.5). Bij manege De Paardesprong in Neerijnen behaalde in de M2 zaterdag Chantal van Brenk een eerste prijs met Undercover (191). Daar stuurde Marielle van Tuijl haar Zavira naar een eerste plaats in de M1 (196) Hanneke Berwald werd in Neerijnen twee keer tweede met haar Bellefleur en behaalde tevens een winstpunt.

Hippische agenda: 8 t/m 17 september: Roskamse Paardendagen bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath: 13 september: voltigedemonstratie en -clinic met mogelijkheid om zelf mee te doen vanaf 19.00 uur; 15 september: Avondoefenspringen; 16 en 17 september: springwedstrijd, paarden, pony's en veteranen; 16 en 17 september: dressuurwedstrijd bij PSV de Lekzoomruiters in Culemborg; 17 september: dressuurwedstrijd HSA Ravenswaaij; 13 en 20 september: dressuurwedstrijd HC de Lingebrug in Zoelen.