• Helma van der Ven
  • Helma van der Ven

DOS-turnster Esther Beets pakt medaille in sterk veld

ECK EN WIEL Trainster Helma van der Ven van DOS Sportief strooide in de competitie van de sterke regio Noord-Holland met complimentjes. Daarbij ging het niet eens over de bevochten bronzen plak van Esther Beets bij de

jeugdturnsters, maar meer over de inzet en de intentie van haar en de koppeling met jeugdig talentje Noëlle Stap. ,,Twee meiden met een enorme passie voor turnen. Geweldig om te zien hoe Esther Noëlle op sleeptouw neemt'', aldus de coach.

In de poging om met de selectie een stap voorwaarts te maken neemt DOS Sportief met de turnsters uit de hoogste lijnen deel aan dit groots opgezette toernooi. Esther Beets (jeugd derde divisie) en Noëlle Stap (instap tweede divisie) trekken daarbij veelvuldig met elkaar op. Van der Ven: ,,Esther heeft inmiddels grote wedstrijdervaring en turnt zelfstandig. Noëlle komt net kijken, maar weet zich desondanks danig te roeren. Doktert alles van te voren uit.''

Noëlle Stap turnde haar beste wedstrijd van het seizoen. Met het inbrengen van meer "plusjes" (moeilijkheid) ziet zij haar toestelscores duidelijk stijgen. ,,De voorbeeldige trainingsinzet werpt vruchten af. Ze wordt steeds sterker en toont meer lef. Ook haar afwerking gaat met sprongen vooruit'', zo oordeelde de leiding. Een vierde plaats op sprong vormde het beste resultaat. In het eindklassement kwam zij met 51.200 punten op de achtste plaats.

Esther Beets was wederom in vorm. Opvallend is dat ze iedere wedstrijd met nieuwe elementen komt. In de competitie van Noord-Holland was dat de overslag-salto op vloer. Na drie toestelrondes stond zij op plaats vijf. Er

resteerde toen nog de sprong, in feite haar minst favoriete toestel. De DOS-turnster rook echter een podiumplaats, vocht voor wat zij waard was. Het leverde een waardering op die zelfs een tweede positie op dit onderdeel te zien gaf. Esther verzamelde 44.692 punten, genoeg om de extra bronzen plak in te palmen.

Ervaring opdoen

Marit de Boef en Demy van Brenk debuteerden in de categorie pupil. Beiden zijn nieuw in de derde divisie. Zij lopen hierdoor tegen geduchte concurrentie aan, zo ook in Noord-Holland. Een enorm sterk en vooral groot deelnemersveld boezemde het nodige ontzag in. Het tweetal concludeerde dat vooral op het punt van netheid en afwerking veel punten verloren gaan. Van der Ven: ,,Ze hebben zeker vooruitgang geboekt. Ervaren dit seizoen als

heel leerzaam. Wel zijn er nieuwe elementen toegevoegd. Deze keer was dat voor beiden de losse radslag. Toch ook wel mooi." Marit eindigde met 48.775 punten op plaats 22 en Demy met 43.425 punten op plaats 29.

Judith Loef (ziek) en Jade Baars (herstellen blessure) moesten verstek laten gaan. Helma van der Ven beleefde zelf haar debuut als jurylid in ronden waarin zij niet als trainster op de vloer stond. Het werd zodoende voor haar een druk dagje. ,,Maar wel super leuk.'' Waar het dan toch over drukte gaat, op zondag 11 juni volgt de toestelfinale van de competitie in Amsterdam. Alle turnsters strijden dan om een medaille per toestel. DOS Sportief tekent dan voor een gedeelde organisatie.

Foto's: Blijheid bij Esther Beets met het behalen van een bronzen medaille in de zware competitie van de regio Noord-Holland. Haar clubgenootje Noëlle Stap deelt mee in de vreugde.

Jurylid Helga van Noort van DOS Sportief wordt hier geflankeerd door Marit de Boef en Demy van Brenk. Het tweetal is goed gemutst al bleef het in de wedstrijd hoofdzakelijk bij ervaring opdoen.