• Esther Beets van DOS Sportief in uitgelaten stemming met de zilveren medaille.

  Marielle van Verseveld
 • Samen met Lynn Verbeek vormt Esther Beets een kansrijk duo bij DOS Sportief.

  Marielle van Verseveld
 • Twee turnsters van DOS Sportief die in de derde divisie bij de junioren toonaangevend zijn. Ook in een beeld van innige samenhang.

  Marielle van Verseveld
 • In regioverband een prijs halen is heel knap. Goed voor een showtje van Esther Beets.

  Marielle van Verseveld
 • Uitstraling heeft Esther Beets als geen ander. De turnsport geeft haar daarvoor alle kans.

  Marielle van Verseveld

DOS-turnster Esther Beets ook goed op dreef in regio

ECK EN WIEL In een sterk veld van 26 turnsters heeft Esther Beets opnieuw bewezen dat zij een serieuze kandidaat is in de strijd om de nationale titel. De turnster van DOS Sportief maakte dat duidelijk tijdens de eerste kwalificatie van de regio Midden-Nederland in Amsterdam. Bij de junioren in de derde divisie bereikte zij de tweede positie, waarmede zij met één been in de halve finale staat van het bondskampioenschap (BK). Omhangen met de zilveren medaille leidde dat bij haar tot vreugdevolle uitingen.

Het was een spannende vierkamp, mede door de kleine onderlinge verschillen. Lange tijd lonkte voor Beets het goud, maar uiteindelijk bleef zij daarvan viertiende van een punt verwijderd. Een verschil dat vooral opgesloten lag in de iets lagere moeilijkheidsgraad (D-score) van haar oefeningen. Hier valt dus nog enige winst te behalen, maar dat mag niet ten koste gaan van een gave uitvoering en presentatie. Coach Manuela van Biesbergen: ,,Dat is altijd het probleem. Nu kiezen we eerst voor het halen van de halve finale, daarna kijken we verder."

Bij de junioren waren schitterende prestaties te zien. DOS Sportief had daarbij twee ijzers in het vuur, want naast Esther Beets was ook de kansrijke Lynn Verbeek van de partij. Zij eindigde op de twaalfde plaats, incasseerde een misser aan de evenwichtsbalk en kampte nog enigszins met de naweeën van een vingerblessure. Allemaal geen gunstige factoren voor een hoge klassering. In de tweede kwalificatie krijgt zij de kans om het recht te zetten.

BOEIEND Esther Beets begon op vloer met een prachtige oefening, waarin pittige acrobatische series werden afgewisseld met sierlijke gymnastische elementen. Het leverde op dit onderdeel een tweede positie op. Dezelfde klassering bereikte zij op de brug ongelijk door een sterke afwerking. Met sprong bleef Beets goed bij. De oefening op de evenwichtsbalk oogde zuiver, maar de spanning liep wel steeds verder op. In de slotfase ging het om tienden van punten, ontstond een boeiend en sportief gevecht. Deze keer met zilver als resultaat. Esther scoorde een totaal van 44.717 punten.

Lynn Verbeek liet op vloer een arabier-streksalto zien en de driedelige combinatie uitstapsalto-arabier-salto. Zij won verrassend het onderdeel sprong met 11.500 punten, maar de winst op de concurrenten draaide daarbij slechts om enkele tienden van punten. De brugoefening verliep wel vlot, maar minder gespannen, zo constateerde Manuela van Biesbergen. De gemiste trainingen speelden hier een rol. Wellicht ook bij de balk. Ondanks een goede uitvoering kwam zij bij een handstand toch naast het toestel te staan, waardoor een volle punt aftrek ontstond. Naar later zou blijken funest voor de algemene klassering. Lynn Verbeek eindigde met een totaal van 42.417 punten.