• Een schitterend stukje turnen van Esther Beets op de evenwichtsbalk om nog eens aan te tonen hoe goed haar beheersing is.

    Manuela van Biesbergen
  • Esther Beets showt haar gouden medaille in een aparte, maar geheel eigen turnpositie.

    Manuela van Biesbergen

DOS-turnster Esther Beets neemt geweldig revanche

ECK EN WIEL Esther Beets van DOS Sportief heeft op een geweldige manier revanche op zichzelf genomen. In de competitie van de hoog aangeslagen regio Noord-Holland bekroonde zij een glanzend optreden met een gouden medaille. Zij verwees daarmede haar misser in de rayonwedstrijd van vorige week naar het vergeetboek.

Op de training was al gebleken dat de valse start van het seizoen de gymnaste van DOS Sportief niet lekker zat. Gedreven als zij is vroeg dat om een tegenactie, liever gezegd om een duidelijk antwoord. Dat kwam er. In een veld vol concurrenten schudde zij alle schroom van zich af en ontstond een optreden met spontaan etaleren en vooral manifesteren. Beets heerste in het veld van de derde divisie als een ware kampioen. De eindscore liet met 46.850 punten een marge van boven de drie punten zien met de rest.

Het was voor haar een wedstrijd met ongekende weelde. Niet alleen door de overwinning, maar nog meer door de beheersing van zichzelf. Hoe groot die was bleek pas later. Op liefst drie van de vier toestellen triomfeerde Esther Beets met oogstrelende oefeningen. De jury had daarvoor grote waardering want de aftrekken in de uitvoering bleven allemaal binnen de anderhalve punt. De junior van DOS Sportief onderstreepte daarmede ondubbelzinnig haar kwaliteit van lichamelijke scholing. De jarige trainster Manuela van Biesbergen zag het allemaal met genoegen aan en accepteerde dankbaar dat sportieve cadeautje.

De vloer en evenwichtsbalk van Esther Beets waren met waarderingen van 12.200 en 12.100 punten juweeltjes. De brug reikte tot een cijfer van 11.250 punten, maar kende in de vierkamp wel de beste uitvoering. Met een verhoging van de moeilijkheidsgraad zit hierin dus nog rek zo luidde de simpele conclusie. Niettemin leverden de disciplines allemaal eerste plaatsen op. Dat was niet het geval op sprong met 11.350 punten (vijfde) maar hierbij draaide het slechts om enkele tienden van verschil.