• In een bijzonder groot deelnemersveld eindigde Britt van Hoften bij de jeugdturnsters in de bovenste helft met een veertiende plaats. De charmante DOS-turnster mag daardoor naar de districtsfinale.

    Helma van der Ven/Theresa Vonk
  • Joyce Verhoeks en Kimberley Schagen kunnen het goed met elkaar vinden. Het DOS-duo krijgt nieuwe kansen in de eindstrijd van het district Mid-West.

    Helma van der Ven/Theresa Vonk
  • Prijswinnares Kirsten Eerbeek vormt samen met clubgenootjes Kimberley Schagen en Joyce Verhoeks een sterk trio bij DOS Sportief.

    Helma van der Ven/Theresa Vonk

DOS Sportief scoort voor districtsfinale maximaal

ECK EN WIEL Zes deelneemsters deden voor DOS Sportief mee aan het kampioenschap van de regio Midden-Nederland. Zij wisten zich via deze regio allemaal te plaatsen voor de finale van het district Mid-West. Een opvallend detail bij deze kwalificatie: niemand viel van de evenwichtsbalk, het zenuwentoestel bij uitstek voor de kandidaten.

In de vijfde divisie begon jeugdturnster Britt van Hoften met twee goede sprongen over de Pegasus. In tegenstelling tot de gewoonte overheersten aan de brug een beetje de zenuwen. De waardering van 10,600 punten viel achteraf mee. Bij balk waren de kriebels nog niet helemaal weg, zo concludeerde trainster Theresa Vonk. ,,In het begin wat wiebelig, daarna vloeiend. Haar oefening kreeg 10,150 punten." Het verdere relaas van de coach: ''Als laatste was vloer aan de beurt, voor haar een vertrouwd toestel.. Britt turnt niet alleen, maar zij danst ook. Dit is goed te merken tijdens de oefening. Zij heeft haar vloeroefening omarmt en helemaal eigen gemaakt." De beloning mondde uit in 10,600 punten. In veld van 35 deelneemsters kwam Van Hoften daardoor op de veertiende positie met een totaal van 40,650 punten. Voldoende om door te stromen naar de districtsfinale.

Bij de junioren kwamen Joyce Verhoeks en Kimberley Schagen in actie. Het duo opende op sprong de strijd om de begeerde punten hoopvol. Verhoeks met 11.075 punten zeker. Schagen zag door een val bij de tweede poging haar cijfer (10.250 punten) ongunstig beïnvloed. De dames maakten het beiden spannend op brug. Joyce Verhoeks anticipeerde daarbij geweldig op een dreigende misser. Zij kwam met 11.067 punten knap weg. Kimberley Schagen reikte met 11,200 punten zelfs nog iets hoger.

De balkoefening van Joyce Verhoeks begon wiebelig, maar zij herpakte zich goed. Zelfs haar radslag stond als een huis. Resultaat: 10,950 punten, de hoogste score van iedereen. Kimberley Schagen had niet helemaal haar dag, zelfs niet op het smalle vlak van de balk waarop zij normaal zekerheid demonstreert. Zij koos ervoor om op safe te spelen. Het optreden bevatte een nette oefening, maar de jury kwam niet verder dan 10,200 punten.

SPANNEND Op vloer turnde Joyce stabiel. Helaas vond de wisselspagaat geen genade in de ogen van de jury, waardoor een eis kwam te vervallen met de daarmede gepaard gaande puntenaftrek. Het bleef nu bij 10,050 punten. Op dit onderdeel zat het Kimberley Schagen andermaal tegen niet mee. De nieuwe acrobatische serie met uitstapsalto – arabier – flikflak – salto achterwaarts riep veel spanning op door een misser in de voorbereiding. Het weerhield haar er echter niet van om de combinatie tóch in de wedstrijd te doen. Zij turnde daardoor een oefening met een enorm hoge D-score (moeilijkheid) namelijk: 3.80 punten. De uitvoering vraagt nog aanpassing. De beloning met 10,900 opende wel perspectieven. Joyce Verhoeks finishte op een zevende plaats met 43,142 punten, Kimberley Schagen werd elfde met 42,550 punten in een deelnemersveld van 35 turnsters. Beiden mogen deelnemen aan de districtsfinale.