Dirk de Haas in de prijzen op GK

ZOELEN Vrijdag en zaterdag vond in Brummen de strijd om de Gelderse kampioenstitels plaats, zowel voor dressuur als springen. In de eerste discipline werd door de uit deze kring afgevaardigde ruiters netjes gepresteerd.

Zo behaalde Dirk de Haas een vierde prijs in de ZZ-Licht met Bernini. Hiermee verdiende hij tevens een startbewijs voor de Hippiade ofwel de Nederlandse titelstrijd over enkele weken op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Jessica van Vulpen, eveneens van rijvereniging De Grote Brug, deed mee in het Z1 met Everton. ,,Vrijdag was de eerste kwalificatieronde en heb ik met Everton twee hele mooie proeven kunnen neerzetten. Zaterdag had ik wat meer last van spanning en daardoor slopen er fouten in de proef. De scores over beide dagen telden mee voor de einduitslag. Ik viel buiten de prijzen, maar mag met Everton wel meedoen aan de Hippiade. Ik ben heel erg trots op hem, want hij is pas zes jaar en doet altijd erg zijn best voor mij. Lorraine van den Brink begeleidt ons intensief en dat is super."

Op zaterdag vond ook een dressuurwedstrijd plaats bij PSV de Roskam. Een overvolle startlijst, mooi weer en goede prestaties zorgden voor een mooie wedstrijd. In de L1 was er een eerste en tweede prijs voor Jessica Edel op Bon Remo (197/181). Overigens moest ze de tweede prijs wel delen met Adi Cornelese op haar als springpaard gefokte S.Anubertha (181). De andere eerste prijs in die rubriek ging naar Melianne van Wakeren, die daarmee een aansprekend debuut maakte met Gommibee (186). Ook mocht ze, met één punt minder een keer als tweede opstellen. Haar vosmerrie lijkt een topper voor de toekomst. Janine de Bruijn startte in dezelfde klasse, maar dan bij de pony's. Hierin mocht ze een keer opstellen als tweede met Ceasar Prince (189).

Een dag later werd bij rijvereniging de Malsnaruiters in Buurmalsen een dressuurwedstrijd georganiseerd. Hier verscheen Bruce Buyserd voor het eerst sinds lange tijd weer in de ring met Warilla. ,,We hebben ons Z2-debuut gemaakt. Vanwege blessureleed bij Warilla, die tussendoor ook nog eens vier veulens heeft gegeven, bleven we noodgedwongen lange tijd thuis. Nu zijn we weer volop aan de gang. Onlangs zijn we gestart op de wedstrijd in Herveld en dit leverde al twee winstpunten op, maar het was nog wat onwennig allemaal. Afgelopen donderdag zijn we opnieuw in Herveld gestart. Toen bleef Warilla al weer beter bij de les en werd twee keer tweede met 217 en 215 punten. Zondag hebben we meegedaan in Buurmalsen en ook hier behaalden we een tweede prijs met 209 punten. Met deze scores heeft ze haar sportpredicaat behaald en is haar moeder prestatie geworden. We moeten nu samen alleen nog wat routine opbouwen. Warilla mag dan weliswaar soms wat heet worden in de ring, maar ze laat je nooit in de steek en doet altijd haar best voor je; een ideale eigenschap voor een sportpaard."

Ook in Buurmalsen deed Lisette Verkerk mee. Met Ravel startte ze in de klasse B en dit leverde twee eerste prijzen op (199/193). In Utrecht vond zaterdag de bloedspannende finale om de Midden Nederland Cup plaats. Ook menners uit deze kring konden goed meekomen. Teun Zaaijer uit Ommeren bleef als enige foutloos in de rubriek Tweespan Paard met Jari en Jelske. De zwarte paarden zijn inmiddels prima op elkaar ingespeeld en spannen goed samen. In de rubriek Enkelspan Paard ging Alfons Kosterman uit Lienden aan kop met Maydale's Madelief. Deze aanspanning tikte weliswaar twee balletjes van de kegels, maar behaalde zoveel tijdswinst in de eindrit, dat toch de beste score werd behaald. Met één gevallen bal mocht in dezelfde rubriek Patrick van Zoest aanschuiven als derde. Ingrid van Cleef stuurde haar beide schimmeltjes in tandemaanspanning eveneens naar de overwinning.

Hippische agenda:

14 augustus: dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij; 15 en 16 augustus: Concours Hippique van PSV de Lekzoomruiters aan de Stokvisweg in Culemborg: 22 augustus: dressuurwedstrijd bij RV Ons Genoegen in Beesd; 24 augustus: dressuurwedstrijd bij De Malsnaruiters in Buurmalsen; 26 augustus: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 29 en 30 augustus: dressuurwedstrijd bij LR de Bergakkerruiters in Neerijnen.