• Gemma Jansen

Betuwse Kampioenen op Hippiade

Op het Nationaal Hippisch Centrum vond zaterdag de Hippiade voor het mennen plaats. Uit deze regio had zich een aantal menners geplaatst en keerde ook nog eens huiswaarts met een kampioenslint. De weersomstandigheden in Ermelo werden na elf uur ronduit slecht; winderig, koud en soms viel de regen met bakken uit de hemel. Toch weerhield dat onder meer Janneke den Hartog niet van het neerzetten van een topprestatie. Janneke deed mee in de Z-dressuur met Anke van de Lage Landen. Werd dit duo op hetzelfde evenement twee jaar geleden nog derde en vorig jaar tweede, deze keer was het raak en met een topscore van 70.12 mochten ze opstellen als kampioen. De tienjarige, Friese merrie viel op door haar sterke galopreprise en haar expressieve draf, waarbij ze steeds mooi in de aanleuning bleef. Janneke ging op de Hippiade vergezeld van haar instructrice, de bekende Miranda van Kalkeren. Janneke rijdt haar paard ook onder het zadel en start daarin in de klasse Z1. "Ik heb veel profijt van het rijden onder het zadel. Je kan dan zoveel meer werken aan de stelling en buiging." Na dit succes maakt Janneke de overstap naar het ZZ-mennen. Lisanne Meertens uit Lienden deed op de Hippiade in de vaardigheid mee met twee pony's. "Thom was het eerste aan de beurt. Met hem deed ik mee in de klasse M. Het was zijn eerste grote wedstrijd, na allemaal simpele wedstrijdjes, dus hij vond alles nog erg spannend. Hierdoor reden we wat minder netjes en scherp als normaal, maar toch hadden we nog twee seconden over in tijd. Omdat we foutloos waren mochten we 's middags terugkomen voor de barrage. Thom was inmiddels al wat gewend aan de drukte en liep dus een stuk beter dan in het eerste parcours, met als resultaat een foutloze en supersnelle rit en dus de kampioenstitel! Justine mocht in de middag en had door het weer en de drukte erg veel energie. In tegenstelling tot de basisparcoursen van de meeste pony's verliep de rit bij ons allemaal heel makkelijk en waren we zelfs nog tien seconden binnen de tijd. 's Middags in de barrage ging het snel en soepel, maar kwamen we helaas net twee seconden tekort voor de kampioenstitel en werden we reservekampioen in de klasse. Natuurlijk gingen wij dik tevreden naar huis!" Datzelfde gevoel overheerste ook bij Geert van Dijk uit Echteld. Ook hij kwam met twee pony's naar Ermelo en zette, met zijn gezin en moeder als toeschouwers op de tribune, een topprestatie neer. In de klasse M-vaardigheid werd hij met Woldberg's Passadena vierde en stond daarmee drie plaatsen achter Lisanne. In de klasse Z nam hij sportief revanche en stuurde Lady Luna razendsnel door zowel het basis- als barrageparcours. Hiermee liet hij Lisanne achter zich en werd kampioen.

Bij manege De Paardesprong vond zaterdag een Subtopwedstrijd plaats van de klasse ZZ-Zwaar tot en met de Grand Prix. De wedstrijd in Neerijnen was gepland voor buiten, maar vanwege de slechte weersvoorspellingen werd deze naar de binnenrijbaan verplaatst. Marlou de Ruyter deed er mee met Feel Good. De amazone van De Dalhoeve in Ommeren maakte met de KWPN-goedgekeurde hengst een aansprekend debuut in de Lichte Tour door mooi derde te worden met een percentage van 65.58. Vooral voor de galoponderdelen liet Feel Good hoge punten op het protocol noteren.

Op het clubterrein van PSV De Lekzoomruiters aan de Steenovenslaan in Culemborg vond zowel zaterdag als zondag een dressuurwedstrijd plaats. Zaterdag hadden de deelnemers nog geluk, want pas na afloop van de wedstrijd begon het te stortregenen. Zondag was het een hele natte dag en was iedereen blij dat in de binnenrijbaan droog kon worden losgereden. Ondanks het slechte weer was het een gezellige wedstrijden en werden ruiters blij verrast met de mooie, gesponsorde prijzen. Een van de winnaars daar was Marcella de Ronde van rijvereniging De Batouwers. In het zadel van Giovanelli werd ze twee keer eerste in de klasse M2 met 195 en 184.5 punten. De amazone heeft inmiddels al bijna genoeg winstpunten om te mogen promoveren naar de klasse Z1. Eerder al reed ze met pony Chin-Chin en het paard Puissance naar dit niveau. Giovanelli is een nakomeling van Diarado en wordt door Marcella's vader, Piet ook regelmatig ingezet voor het aangespannen werk. Marisca Waasdorp uit IJzendoorn ging voor haar wedstrijd met Faterma nog wat verder van huis. Zij deed mee in Kerkdriel en maakte daar met haar als springpaard gefokte merrie haar debuut in de klasse L2. Ze behaalde een megascore van 221.5, waarmee ze uiteraard eerste werd. In de andere proef bedroeg het puntentotaal 201 en dat was goed voor een tweede prijs. Deze wedstrijd leverden de als paraveterinair werkzame Marisca maar liefst vijf winstpunten op!

Aankomende zaterdag, 29 september, staat bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath alles in het teken van de indoormarathon. In een uitdagend parcours staan verschillende hindernissen opgesteld met meerdere doorgangen, alsmede kegelpoorten waar de paarden en pony's met hun aanspanningen doorheen moeten en daarbij de balletjes op de kegels moeten laten liggen. Vanwege het hoge tempo waarin het parcours afgelegd dient te worden, is dat laatste een hele opgave. Er komen tijdens deze wedstrijd een fors aantal aanspanningen in de baan, waaronder enkel- en meerspannen. In de ring verschijnen lokale helden, maar ook een aantal deelnemers van verder uit de buurt en daardoor wordt de strijd alleen maar spannender. Er zijn mooie prijzen te verdelen! Publiek is de gehele dag van harte welkom om vanaf de zijlijn de verrichtingen van de menners te volgen.

6 oktober organiseert rijvereniging De Malsnaruiters voor de derde keer op rij een officiële samengestelde wedstrijd ofwel Eventing op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Eventing is paardrijden in meervoud, waarbij controle, vertrouwen, uithoudingsvermogen en een flinke dosis moed van mens en pony of paard wordt gevraagd! Een eventingwedstrijd bestaat uit de onderdelen: dressuur, springen en cross. Deelnemende combinaties leggen eerst een dressuurproef af, daarna springen ze een eenvoudig parcours. Als zij voor deze beide onderdelen voldoende punten hebben gehaald, volgt het derde en tevens, laatste onderdeel: de cross. De cross voert langs een vooraf bepaalde route door het terrein. Daarin bevinden zich diverse natuurlijke hindernissen, waaronder wallen, een waterpartij, boomstammen en greppels. Natuurlijk is op deze dag publiek van harte welkom. Wandelen door het crossparcours is de ideale manier om kennis te maken met deze prachtige sport, die in principe op laag niveau geschikt is voor bijna ieder paard. Immers rennen door bos en velden en het springen van natuurlijke hindernissen past bij de natuur van een paard. Om overal van op de hoogte te blijven, kun je op de FB-pagina van de vereniging kijken: https://www.facebook.com/malsnaruiters

Op 6 oktober nog niet genoeg paarden en pony's gezien tijdens de samengestelde wedstrijd in Beesd of de dressuurwedstrijd in Ommeren? Dan kun je 's avonds nog een kijkje gaan nemen bij de Elite Dressage Pony Sales bij Stal Vink in Zoelen. Deze veiling is het logische vervolg op de succesvolle eerste editie van vorig jaar. Tussen de 20 en 30 talentvolle pony's van verschillende leeftijden en niveaus zullen vanaf 19.00 uur onder hamer komen. Toeschouwers zijn van harte welkom en de toegang is gratis.

Hippische agenda:
29 september: indoormarathon bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 29 september: dressuurwedstrijd bij RV Tielerwaard-West in Herwijnen; 30 september en 5 oktober: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 6 oktober: Eventing Mariënwaerdt in Beesd en Elite Dressage Ponysales bij Stal Vink in Zoelen en dressuurwedstrijd bij PSV De Margrietruiters in Ommeren; 7 oktober: dressuurwedstrijd bij Manege Satana in Erichem.