Benthe du Fossé derde op Gelders Kampioenschap

ERMELO Zaterdag vond in het in de Achterhoek gelegen Rekken de strijd om de Gelderse kampioenstitels plaats. Twee amazones uit deze regio presteerden opvallend.

Ondermeer Rozemarijn Groenenboom uit Erichem. Zij eindigde als zesde in de klasse Z2/DE. Hiermee viel ze net buiten de prijzen, maar verdiende met haar Junkbrunnens Dancing Highlight wel een uitnodiging voor de Hippiade ofwel het Nederlands Kampioenschap op 27 augustus op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Het was een zwaar veld waarin Rozemarijn moest strijden met daarin ondermeer twee kaderleden. Daarnaast levert de provincie Gelderland landelijk gezien een fors aantal ruiters van hoog niveau af en deze zorgden voor pittige concurrentie.  In de eerste proef scoorde het duo 67.8 % en in de tweede 62.6 %. Dit gaf een gemiddelde van 65,2%. De Duits gefokte Junkbrunnens Dancing Highlight is pas zes jaar oud, maar heeft de laatste jaren al enorm veel prijzen gewonnen, van de klasse L1 tot en met nu, de Z2. Rozemarijn en haar pony hebben een druk programma voor de boeg; op 16 augustus vertrekken ze naar Diepenbeek in België voor deelname aan een internationale FEI-wedstrijd. Dit meerdaagse concours is alleen bedoeld voor internationale Z2-combinaties. Rozemarijn start nog tot en met december met Junkbrunnens Dancing Highlight. Daarna is haar ponytijd definitief voorbij. Inmiddels is ze ook al succesvol gestart met een paard. Deze Totilas-nakomeling heeft samen met haar ook al de eerste prijzen op naam staan.

Rozemarijn komt uit voor rijvereniging Satana en dat geldt ook voor Benthe du Fossé. Zij vertegenwoordigde Kring Rivieren gebied zaterdag in Rekken in de klasse M1/DE. Haar Goldwind Empire's Style wil soms nog wel eens kijkerig bij de les, maar zaterdag kon Benthe de getalenteerde vosruin heel fijn rondsturen en dat leverde in het grote deelnemersveld niet alleen een derde prijs op, maar tevens een ticket voor de Hippiade (68.25).

Aankomend weekend verschijnen in Rekken uit deze regio de geselecteerde paardencombinaties aan start in de verschillende klassen. Dichter in de buurt vond zaterdag een dressuurwedstrijd plaats op het clubterrein van rijvereniging Ons Genoegen in Beesd. Hier verscheen Rianne de Jong in de ring met de door haar familie zelf gefokte Estrada. De voorlopig keurmerrie is een dochter van de bekende Vivaldi uit een voormalig wedstrijdpaard van Rianne, Saigon. In de eerste M1-proef zaten wat kleine storingen. De tweede verliep daarentegen heel goed en dit resulteerde dan ook in een eerste prijs (189.5). Zondag waren de wedstrijdruiters welkom bij manege Satana in Erichem. Miranda van Kalkeren deed er met Callas mee in de klasse ZZ-Licht en werd twee keer eerste. Tevens behaalde ze een winstpunt. De amazone uit Eck en Wiel heeft al meer dan voldoende winstpunten om met haar Johnson-dochter over te mogen stappen naar de ZZ-Zwaar. Dit gaat dan ook binnenkort gebeuren. In de M2 werden beide proeven gewonnen door Ria van Os op Disante (192/190.5). Na een moeizaam begin in deze klasse zijn alle oefeningen inmiddels goed bevestigd bij de Spielberg-dochter en blijft ze tijdens de proef steeds beter voorwaarts- Dit levert steeds vaker dikke winstpunten op. Chloe de Kruijff van de organiserende manege stuurde haar pony twee keer naar de eerste prijs in de B/AB (199/189).

Op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd vond van woensdag tot en met zaterdag een grote samengestelde menwedstrijd plaats. Op het programma stond ondermeer het WK Paramennen en de NK voor ponyaanspanningen. In de strijd om het WK reden menners met een lichamelijke beperking tegen concurrenten uit de hele wereld. Er was zelf een deelneemster overgekomen uit Amerika. Aan het NK deed uit deze regio klasse 4-menster Annegreet Zaayer mee met Ravel. In de dressuurproef kon zij geen potten breken, maar ze revancheerde zich in de vaardigheid en de marathon. Uiteindelijk eindigde het duo op een fraaie vierde plaats. In de klasse drie startte Janneke den Hartog met haar temperamentvolle Indiena Summer en eindigde op een mooie derde plaats. Janneke heeft de bruine merrie zelf opgeleid. Tussen het trainen door heeft Indiena Summer ook nog een veulen gekregen en deze is bedoeld als toekomstige wedstrijdpony voor Janneke. De Ingense heeft naast Indiena Summer ook nog Anke van de Lage Landen op stal staan. Met deze merrie rijdt ze onder het zadel, maar wist onlangs ook een startplaats te verwerven voor het Nederlands Kampioenschap Aangespannen in de zware klasse. Ook deed mee in Beesd Lisanne van Meerten uit Lienden met haar voormalige rijpony Justine. De vosmerrie pakte superfijn aan in alle drie de onderdelen en dat leverde in de klasse twee een overtuigende eerste plaats op. Deze week zit Jeng Dijs uit Beusichem aan de buis gekluisterd. Het door hem gefokte paard Biarritz doet namelijk mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in de discipline eventing met een amazone uit Zimbabwe.

Hippische agenda:

10 en 17 augustus: dressuurwedstrijd bij HC De Lingebrug in Zoelen; 12 en 13 augustus: Gelders Kampioenschap in Rekken; 13 augustus: dressuurwedstrijd bij Tielerwaard-West in Herwijnen; 14 augustus: dressuurwedstrijd bij de Malsnaruiters in Buurmalsen; 15 augustus: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem; 19 augustus: dressuurwedstrijd in Neerijnen; 20 en 21 augustus: concours hippique met kür op muziek in Culemborg.