• Gemma Jansen

Aliene Ruyter wint met nieuwe topper

RAVENSWAAIJ Met maar liefst drie dressuurwedstrijden en een samengestelde wedstrijd mennen in de regio, was het weer een goedgevuld weekend paardensport. Vrijdagavond was de aftrap bij HSA Ravenswaaij.

Hier maakte vooral Bianca Klijn uit Beusichem indruk. Zij deed er mee in de klasse Z1 met haar fijn lopende Doutina en mocht een eerste en tweede prijs mee naar huis nemen met 216 en 212 punten. Op zaterdag vond weer een wedstrijd plaats bij rijvereniging Ons Genoegen in Beesd, die hun nieuwe rijbaan daarmee ten volle benut. Bianca den Hartog uitkomend voor manege Satana mocht een keer als tweede opstellen met haar Alexia in de Z1, met een hele hoge score, 69.60. Aliene Ruyter brengt een paard uit in de klasse Z en wel haar internationale eventingtopper Bomba. Ook met haar jonge paard ambieert ze de internationale eventingsport, maar deze I'm Special is nog in opleiding. In Beesd werd ze met dit getalenteerde, maar temperamentvolle paard twee keer eerste in de klasse B, met 205.5 en 189 punten. In de L1 moest Maxime Bakker vanwege spanning in de eerste proef afgroeten. In de tweede proef stuurde ze haar jonge paard, Kentucky H naar een mooie tweede plaats (188). In haar dagelijks leven runt deze amazone HC De Lingebrug in Zoelen. Met haar paard Eurithmic komt ze succesvol uit in de Lichte Tour. Wendy van der Stelt deed in Beesd mee met haar Dione en werd een keer derde in de lastige klasse M2 (186). Eenzelfde klassering was er in de klasse M1 voor Manuela Briene met haar Shanike (182).

Twee amazones deden zowel in Beesd als een dag later bij manege De Paardesprong mee aan de wedstrijd. Yvonne Termeer stuurde in Beesd haar voor volgend voorjaar drachtige Hommage naar een tweede prijs in de M1 (184.5). In Neerijnen zat ze in het zadel van blikvanger Jack Jaguar en werd met deze kruising rijpaard x Fries een keer tweede in de L1 (198). Lara van Soest startte in Beesd met twee pony's. In het zadel van Jip pakte ze een eerste en tweede prijs in de klasse L1 (208/197.5). Met haar Speyksbosch Dickens wist ze wel winst te realiseren in de Z1, maar viel niet in de prijzen. Op zondag nam ze in Neerijnen sportief revanche met deze toppony en werd twee keer eerste met hoge scores, 225 en 222. Ook in Neerijnen stuurde Doutzen Sikkema haar Beukenhaag's Norah naar een tweede plaats in de B/C. Deze pony kreeg afgelopen voorjaar een veulen, maar heeft zich in de training weer fijn laten oppakken. Dilay Callaars van manege Satana excelleerde in dezelfde klasse, maar dan met een paard (222). Op deze Jumani wint ze al vanaf hun eerste gezamenlijke wedstrijd.

Donderdag, vrijdag en zaterdag vond op Landgoed Mariënwaerdt een samengestelde menwedstrijd plaats. Een groot aantal aanspanningen verscheen voor de jury in de onderdelen dressuur, marathon en vaardigheid. Onder wisselende weersomstandigheden werd goed gepresteerd, door zowel professionals als amateurs. Piet de Ronde uit Asch pakte een vierde plaats met zijn paard in opleiding, Giovanelli in de klasse M. Achterop de wagen zat zijn jongste dochter, Marcella als groom. Zij start met deze achtjarige ruin overigens ook Z-dressuur onder het zadel. In de rubriek Enkelspan Pony, klasse M was er een tweede plaats voor Anne Zaayer uit Wadenoijen met de leidsels van Ray in haar handen. Willy Baauw maakte haar samengestelde debuut in de hobbyklasse met Caio en pakte eveneens een tweede prijs. Anouk van Hese van Stal Contessa uit Lienden ging zondag speciaal naar Zevenaar om nog een keer op gras te kunnen oefenen voor haar deelname aan de Gelderse Kampioenschappen. Met twee pony's reed ze er in de prijzen. Met Kaluha van Contessa won ze beide proeven in de M2-dressuur. In het zadel van Contessa's Baileys zette ze de klasse Z-springen op naam. Met deze resultaten verdiende ze tevens een uitnodiging voor de finale tijdens de afsluitende zondag in Zevenaar.

HIPPISCHE AGENDA 26 en 28: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 27 juli: dressuurwedstrijd bij RV Ons Genoegen in Beesd; 21 juli: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 29 juli: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem; 3 augustus: dressuurwedstrijd bij PSV De Margrietruiters in Ommeren; 4 en 14 augustus: dressuurwedstrijd bij PSV De Roskam; 10 augustus: dressuurwedstrijd bij RV Ons Genoegen in Beesd; 11 augustus: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 12 augustus: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem; 6 t/m 15 september: de Roskamse Paardendagen in Kapel-Avezaath; 5 oktober: SGW West Betuwe van RV de Malsnaruiters bij Landgoed Linschoten in Ophemert.