Zo ziet de gemeente van de toekomst, ofwel de smart city, eruit!

26-11-2019, 11:06 |Van onze partner

Het begint bijna te vervelen, maar eigenlijk is het super interessant. We bedoelen smart cities. Maar, wat zijn dat dan precies? Het draait bij smart cities om de inzet van technologie die onder de noemer van het Internet of Things valt. Dat Internet of Things houdt in dat niet alleen onze computers, tablets en smartphones verbonden zijn maar ook andere dingen. Denk bijvoorbeeld aan lantaarnpalen en andere voorwerpen in de openbare ruimte. Hiermee kan data worden verzameld en in real-time worden bijgehouden wat er gebeurd. Wat daar vervolgens mee wordt gedaan lees je hieronder!

Afvaloplossingen voor gemeenten
Wat dacht je van slimme afvaloplossingen voor gemeenten? Eén van de manieren waarop de data van al die sensoren wordt ingezet is om zaken te optimaliseren of ronduit veel beter aan te pakken. Dankzij het Internet of Things kunnen grote vuilnisbakken zo zelf aangeven of zij al (bijna) helemaal vol zitten. Is dat het geval, dan wordt de bak automatisch op de route van de vuilniswagen geplaatst en de volgende dag geleegd. Zo hoeft de vuilniswagen nooit onnodig langs lege vuilnisbakken te rijden en worden volle vuilnisbakken veel eerder geleegd. In Rotterdam wordt bijvoorbeeld al een tijdje op deze manier gewerkt en de resultaten zijn zeer positief.

Betere luchtkwaliteit dankzij verkeersdata
Door de eerder genoemde sensoren van het Internet of Things worden in verschillende steden en gemeentes nu proeven gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat doet men als volgt. Sensoren langs de weg meten hoeveel verkeer er langsrijdt en op welke momenten. Tevens meten deze sensoren de kwaliteit van de lucht. Op basis van al deze informatie worden verkeersstromen anders door de stad gestuurd, waarbij telkens wordt gekeken welk effect dit heeft op de kwaliteit van de lucht. De meest optimale routes worden vervolgens ingezet en op die manier ontstaat er minder vervuiling in de stad. Dat is wel zo fijn wanneer je een rondje gaat hardlopen of lekker op je fiets naar het werk toe gaat natuurlijk!

Slimme steden hebben de toekomst
Volgens experts is het een kwestie van tijd voordat alle steden en uiteindelijk ook dorpen worden volgestopt met slimme technologieën. Sommigen vinden dit spannend, maar met goede wet- en regelgeving zal hier ongetwijfeld rekening mee worden gehouden. Het is namelijk zo dat slimme steden te veel voordelen bieden om er niet mee aan de slag te gaan!