• Zorgcentra De Betuwe
  • CRDL

Zorgcentra De Betuwe biedt cliënten bijzondere contactmomenten met 'Cradle'

TIEL Zorgcentra De Betuwe heeft vrijdag de CRDL (Cradle), het interactieve zorginstrument dat aanraking vertaalt naar geluid, in ontvangst genomen. De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie - zoals mensen met dementie. Met de CRDL kunnen cliënten en hun familie mooie en waardevolle contactmomenten meemaken.

De CRDL is een relatief nieuw instrument dat op een mooie en wonderbaarlijke wijze helpt om contact te maken met mensen met dementie. Dit gebeurt als je elkaar en het instrument aanraakt. De CRDL brengt 25 verschillende geluiden ten gehore. Het zijn herkenbare geluiden, uit onder ander de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten, die veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt. De CRDL kan zowel met z'n tweeën als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting.

Belevingsgerichte zorg

Corina van Krieken, belevingsconsulent bij Zorgcentra De Betuwe: ,,We zijn ontzettend blij met de CRDL, omdat het goed aansluit bij belevingsgerichte zorg voor onze cliënten. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt". Ger Schuivens van CRDL vult aan: ,,Wij wensen iedereen waardevolle contactmomenten en zijn zeer verheugd dat de CRDL hier een bijdrage aan kan leveren".

Voor álle cliënten

Hilda Steenis, medewerker bij Zorgcentrum Lingewaarde in Tiel ontving in de ochtend de eerste CRDL. Zij heeft samen met andere medewerkers, vrijwilligers, bewoners en familieleden middels diverse acties geld in gezameld voor de aanschaf van het instrument. Ze zijn erg blij en trots dat het gelukt is om het bedrag bij elkaar te sparen en de CRDL te ontvangen. In de middag namen de heer Van Wijk, cliënt van Zorgcentra De Betuwe en Corina van Krieken bij De Valentijn in Maurik nog een exemplaar in ontvangst. Dit exemplaar is voor alle cliënten van Zorgcentra De Betuwe beschikbaar, via de beleef-o-theek van de organisatie. De beleef-o-theek is een online van de catalogus van Zorgcentra De Betuwe van waaruit medewerkers en vrijwilligers materialen en artikelen kunnen lenen; artikelen die te gebruiken zijn in contact en omgang met mensen met dementie. Zodoende zal de CRDL in te zetten zijn voor alle cliënten van de negen zorglocaties in de regio Rivierenland.

In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. Zij kunnen vaak niet goed meer communiceren en verliezen het contact met hun naasten en de buitenwereld. De CRDL biedt mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de mensen met dementie, maar ook voor verzorgenden, mantelzorgers en familieleden.

Foto 1: Overhandiging van de CRDL de heer Van Wijk, cliënt van Zorgcentra De Betuwe door Andel Lucassen van CRDL.

Foto 2: Contact via de CRDL