• Andre van der Vlerk

Zaak Turkse supermarkt weer voor Raad van State

DEN HAAG Heeft de gemeente Tiel terecht geweigerd om aan een deel van de Turkse supermarkt aan de Grotebrugse Grintweg een winkelbestemming te geven? De Raad van State zal daarover moeten oordelen. Dinsdag betoogde de advocate van de eigenaren van de supermarkt bij de Raad dat de gemeente geen goede redenen heeft om de winkelbestemming te weigeren.

Door de opstelling van de gemeente is er nu een vrij absurde situatie ontstaan. Krijgt de gemeente gelijk dan zal een flink deel van de supermarkt definitief een woonbestemming hebben. De gemeente staat dan voor de vraag of aan het dan illegale gebruik van het pand een einde moet worden gemaakt. Volgens een van de eigenaren zal het voortbestaan van de supermarkt dan wel een moeilijke zaak worden.

De supermarkt is gevestigd in twee panden. Op nummer 57 mag een supermarkt zitten, op nummer 59 niet, vindt de gemeente. Als er op nummer 59 ook de winkelbestemming komt die de eigenaren wensen, dan betekent dat juridisch gezien een verdubbeling van winkelruimte in de buurt. En dat ziet de gemeente niet zitten, want in strijd met het beleid.

Daarnaast wijst de gemeentewoordvoerder op een parkeerprobleem bij de supermarkt. Dat baseert de gemeente op klachten uit de buurt. Maar de woordvoerder erkent dat dit niet degelijk is onderzocht met metingen.

Volgens de advocate van de eigenaren is er ook geen parkeerprobleem. De situatie is al sinds 2009 niet veranderd. Vanaf dat moment is de supermarkt in beide panden al in gebruik. De gemeente heeft zelfs meegewerkt aan een regeling voor het parkeren bij de supermarkt. Die regeling voldoet goed.

Voordat de supermarkt uitbreidde in 2009 naar nummer 59 zat daar een slagerij. Dat was volgens de gemeente geen probleem. Maar de eigenaren zien nauwelijks een verschil tussen een slagerij en een supermarkt als je kijkt naar de gevolgen voor de omgeving. Een supermarkt op 59 zou dus geen probleem moeten zijn.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.