• Esther Coumans
  • Esther Coumans
  • Esther Coumans
  • Esther Coumans

Weer heeft geen invloed op sublieme 24ste Appelpop

TIEL Het is een veelzijdig weekend met nazomerweer op vrijdag en een regenachtige zaterdagavond. Het weerhoudt 125.000 mensen er niet van om Appelpop te bezoeken en samen met de rest van de festivalgangers een feest te bouwen.

Charella Hulsbosch

Ondanks de nieuwe regels van de gemeente lijkt Appelpop drukker dan ooit. Tientallen festivalgangers banen zich een weg naar het terrein op vrijdagavond. Veel festivalgangers komen op de tocht naar Appelpop al in aanraking met een stukje cultuur uit Tiel. ,,Kijk, daar staat Flipje'', roept een tiener in de stad. De groep poseert vervolgens met meegenomen blikjes bier rond 'ons' fruitmannetje. Ze brengen een andere groep op ideeën en maken gauw plaats voor de volgende selfie. Nog een klein stukje lopen, de deuntjes die uit de tent komen achterna. Ze zijn nog maar één security check verwijderd van het feestje.

'DE MAN' Aan Dio de eer om het festival te openen. Veel tienermeisjes hebben zich verzameld voor het podium, terwijl de rest iets verder weg een beetje toe staat te kijken. Het kan zijn dat je niet van hiphop houdt, maar het aanstekelijke enthousiasme van de rapper zorgt er wel voor dat de handjes in de lucht gaan. Een prima opening van Dio die precies weet hoe hij het publiek warm moet maken.

Het is niet alleen maar feesten en meezingen op Appelpop. Naast het McBlossom podium tegenover wat eettentjes zitten twee jongens te kaarten. Een groepje Yellow Claw fans op het gras zwaait met een vlag. Er worden veel foto's en filmpjes gemaakt voor social media en de groep fans is niet de enige. In de grote tent wordt je een aantal keer gedwongen om het optreden door het schermpje van de persoon voor je te bekijken. Het mag de pret niet drukken, want het is een mooie nazomeravond. Het is zonde om er niet van te genieten en een goede reden om niet in de tent te blijven plakken, zoals sommigen wel doen in afwachting van Anouk.

Op het grasveld wacht mening bezoeker met een glas wijn of bier in de hand op Kovacs. Het lange muzikale intro van de band maakt nieuwsgierig en zorgt voor een nog grotere toestroom van mensen. Binnen no-time is elk gaatje voor het Go tan podium gevuld met toeschouwers. Als dan de kaalgeschoren zangeres met haar hoofddeksel ten tonele verschijnt kan het publiek zich opmaken voor een tijd met goede muziek. Het is geen feest van dansen en handjes in de lucht, want daar is het nou eenmaal geen muziek voor. Kovacs zorgt voor prettige nummers om naar te luisteren en tussendoor kun je prima af en toe wat praten met de personen waarmee je bent, dat doet het grootste deel van de bezoekers dan ook.

'LOST' Anouk geeft vrijdagavond alles. De zangeres komt zonder aankondiging het podium opgestormd om een uur en een kwartier te rocken tot ze er bijna bij neer valt. De zangeres laat na afloop op Instagram weten kapot te zijn, maar heeft daar ook veel voor terug gekregen. Ze krijgt hulp van het publiek dat vol overgave begint te zingen als ze door krijgen welk nummer er wordt ingezet. Dat zorgt voor kippenvel bij 'Lost', het lijkt of niemand in de tent zijn mond houdt.

Als Anouk het podium verlaat, gaat iedereen langzaam naar huis. Die stroom zorgt op het station voor wat problemen als veel mensen proberen de laatste trein te halen. Tielenaren op de fiets of lopend hebben meer geluk. Zij zullen zich zaterdag weer melden voor een, volgens de weersvoorspelling, regenachtige dag.

'THIS RODEO' De eerste klanken van Douwe Bob klinken op de tweede dag al goed in de verte. Het is nog droog en zeker niet koud, tegen de weersvoorspelling in en tot grote vreugde van de festivalgangers. Al gauw betreedt Waylon het podium, een artiest waar het laatste jaar veel over te doen is geweest. In 2010 heeft hij voor het laatst op Appelpop gestaan, twee jaar na zijn doorbraak. Hij speelt zowel oude als nieuwe nummers en de bijbehorende uithalen worden met luid gejuich ontvangen. Waylon laat het publiek de country invloeden die inmiddels bij de zanger horen in 'This Rodeo'. Speciaal voor het wat oudere, naar eigen zeggen 'hippe', publiek speelt hij 'Life in the fast lane' van de Eagles. Niet alleen de groep waarvoor hij het zingt geniet daarvan, groepen tieners zingen opvallend genoeg net zo hard mee.

'OCEAAN' Sommige bands horen bij het Appelpop-interieur en Racoon is daar een van. Naast de liedjes van het nieuwe album laten ze het publiek ook nog een keer genieten van het Nederlandstalige 'Oceaan'. Dat kan niet zonder de nodige lichtjes en dat het overdag is maakt het publiek dan ook niets uit. Met het optreden van Racoon komt ook gelijk een eind aan het droge nazomerweer. Het begint eerst zacht te regenen, maar langzaam steeds harder. Appelpop wordt een feest met poncho's en paraplu's, maar dat mag de pret niet drukken. Bezoekers laten zich niet wegjagen voor ze Kensington hebben gezien, de band waar iedereen het over heeft.

Blood Red Shoes speelt de laatste noten en even is het stil op de Waalkade. Niet compleet stil, want dat is niet haalbaar, maar voor Appelpop begrippen toch stil. Iedereen wacht op Kensington, de band die niet af mocht sluiten omdat het een topact is die veel mensen trekt. Die stempel is niet onterecht want waar je ook bent geweest dit weekend, iedereen heeft het over ze. Bij de pizzeria, in de ijswinkel en op het terras in de stad benadrukken mensen dat ze de band echt niet willen missen. Kensington heeft in 2013 voor het laatst op Appelpop gestaan, nu zijn ze een succesvol album en een optreden op Pinkpop verder. Even na half negen is de Waalkade afgeladen. In de tent en om de tent staan mensen. Wie niet staat zit wel op zijn poncho op het gras, want de weergoden zijn de festivalgangers even goed gezind.

'WAR' Vanaf het moment dat Kensington begint te spelen tot ze klaar zijn is het een groot feest in en om de tent. Overal waar je kijkt, zie je mensen dansen. Aan het publiek te horen maken ze de hoge verwachtingen die we hadden waar. Ze spelen hits als 'War' en 'Streets' en de show wordt afgemaakt met vuurwerk en vlammenwerpers. Hoewel Guus Meeuwis dit jaar op het festival ontbreekt, ontkomt Appelpop niet aan Meeuwis-achtige taferelen. De zanger van Kensington vraagt het publiek iets van de grond op te rapen en dat in de lucht te gooien. Sommige bezoekers hadden blijkbaar wat moeite met het vinden van de grond, aangezien er daarna flink wat glazen met bier door de lucht vliegen. Op dat moment besluit een vrouwelijke bezoekster de tent maar eens te verlaten. ,,Ik heb al zoveel over me heen gehad'', vertelt ze lachend.

Het bier is niet het enige wat uit de lucht komt vallen tijdens het optreden van de Utrechtse band. Alsof we met zijn allen in de tent een regendans aan het dansen zijn, worden alle toeschouwers buiten richting het eind getrakteerd op een regenbui. Dat mag de pret niet drukken. De poncho's worden van het gras gehaald en net zo vrolijk weer aangetrokken. Als de band het podium verlaat begint de grote uittocht. Wie dan even een drankje gaat halen, had beter een ander moment kunnen kiezen. De glazen boven je hoofd houden en je vervolgens een weg banen tussen de bezoekers is heel normaal op beide dagen. De drukte deert de bezoekers niet. Ze krijgen er meer dan genoeg mooie momenten voor terug.

Appelpop sluit in de regen af. Hardrockband John Coffey, de band die viral ging na het vangen van een biertje op Pinkpop, probeert er het beste van te maken op het McBlossom podium. Het weerhoudt fans er niet van om even fanatiek als anders deel te nemen aan 'Wall of death'. Het Appelpop publiek verdeelt zich voor die activiteit in tweeën, om vervolgens op het teken van de zanger keihard op elkaar in te rennen. Voor wie daar niet op zit te wachten is er een schuilplaats in de tent waar Typhoon afsluit. Dat doet hij niet alleen. De rapper duikt tijdens een van zijn nummers zo het publiek in voor een rondje crowdsurfen. Doorweekt maar tevreden keren de festivalgangers terug naar huis, terwijl anderen nog even blijven plakken voor een patatje. Met Typhoon is niet alleen Appelpop 2015 ten einde, maar ook het festivalseizoen.

Meer foto's zijn te bekijken in het foto album.

Label:

Appelpop