• Dieren kunnen veel stress ondervinden van luide knallen.

    Mandy van Diën

Vuurwerkangst bij dieren

GELDERMALSEN Oud en nieuw komt dichterbij. Oliebollen, champagne, vuurwerk; dit klinkt leuk, maar dat is niet voor iedereen zo. Dieren kunnen veel stress ondervinden van luide knallen. Zij lopen weg, verstoppen zich, zijn onrustig en kunnen zichzelf en anderen verwonden.

door Mandy van Diën

Dierenartsen en gedragstherapeuten adviseren om vroeg te beginnen met het aanwennen van onverwachte geluiden.

Het regelmatig laten horen van een audio-opname met vuurwerkgeluiden en soortgelijke maatregelen waar gewenning optreedt, zijn erg effectief. Hondenschool Win Win in Geldermalsen geeft cursussen in ontspanningsmassages bij honden. Hierbij wordt toe gewerkt naar ontspanning door bepaalde massagetechnieken waarbij de hersenen het gelukshormoon endorfine afgeven.

Verdovende medicatie en het ouderwetse scheutje alcohol helpen niet. Dit is zeer gevaarlijk en het effect is van korte duur. De angst groeit omdat het dier de stress wel ervaart maar zich niet kan verweren.

Middelen op natuurlijke basis blijken effectiever. Halsbanden die feromonen afstoten, een stof die dieren meekrijgen vanuit het nest, of een tabletje op eiwitbasis welke zorgt dat het brein de situatie beter verwerkt zijn goede alternatieven. Werken met lichaamseigen drukpunten blijkt ook effectief. Hiervoor bestaan speciale shirts welke vergeleken kunnen worden met het inbakenen van baby's.

Laat het dier zo min mogelijk meekrijgen van het vuurwerk. Geef katten een verstopplek. De hond kan het beste aangelijnd uitgelaten worden op momenten dat het geknal nog niet op het hoogtepunt is. Laat een dier zoveel mogelijk met rust. Aandacht betekent bevestiging van de angst. Verlicht de ruimte en zet radio of tv aan. Hang bij vogels en konijnen een doek over de kooi. Dierenpensions in buitengebieden, bieden de optie aan om de dieren tijdens de jaarwisseling daar onder te brengen.