• Manon Munnix en Charlotte van de Kant volgen DJ Nafthaly Ramona op de voet.

    MISS DJ Documentary
  • De premiere poster voor MISS DJ documentaire.

    E. Willems
  • Urban DJ Nafthaly Ramona.

    M. Munnix/ C. van de Kant

Vrouwen onderwerp MISS DJ documentaire

INGEN Dat Nederland behalve tulpen ook DJ's voorbrengt is bekend. Iedereen kan mannelijke artiesten noemen die avond aan avond draaien op grote nationale en internationale evenementen. Hoe zit het met de vrouwen in deze wereld? Dat er maar weinig vrouwen aan de top staan ontdekten ook de Ingense studente Journalistiek Manon Munnix en haar studiegenootje Charlotte van de Kant. Een mooi onderwerp voor de documentaire die zij maakten voor hun opleiding. Hoofdrolspeelster in deze korte film is Urban DJ Nafthaly Ramona.

door Mandy van Diën

Met nummers als Matalo en Merry bestormd de 29-jarige DJ de muziekwereld. Voor Merry werkte zij samen met grote namen zoals Bizzey. De bekendheid van Nafthaly zelf groeit in vier jaar tijd. Lastig blijkt in een wereld gedomineerd door mannen. Vooroordelen, geboekt worden voor je uiterlijk of als versierpoging; Ze maakte het allemaal mee. Inmiddels heeft ze een overvolle agenda en draait overuren. Dit jaar al streepte zij Paaspop en Vrijstaat van haar lijstje af. Met nieuwe muziek in aantocht lijkt het alsof niemand meer onder haar uit kan komen. Hoe hard moet deze vrouw werken om ook maar een beetje de kansen te krijgen die haar mannelijke collega's hebben?

Manon heeft reeds ervaring opgedaan in de media wereld. Presenteren op een lokale radiozender en het volledig meedraaien bij grote namen als Talpa en RTL Late Night. Bij laatstgenoemde ontstond het idee het ontbreken aan vrouwelijke DJ's aan de kaart te stellen. Het onderwerp haalde het tafelgesprek niet en bleef het op het schap liggen. Met Charlotte deelt Manon de liefde voor muziek. De dames zijn muzikaal aangelegd en zien potentie in deze samenwerking. ,,Wat wij naar voren brengen in onze documentaire genaamd MISS DJ, bestaat in zowel binnen- als buitenland nog niet", aldus Manon. Dat er grote kansen liggen op filmfestivals staat dan ook vast.

OP DE VOET Nafthaly en haar management zijn enthousiast en de onderhandelingen liepen vlot. Drie maanden lang hebben de studentes de DJ op de voet gevolgd. Backstage bij de grote optredens en interviews met collega's van de muzikante. Het bijwonen van een liveset op de radio, het schieten van de videoclip en DJ-sets in Valencia; De dames maakten van dichtbij mee hoe hard er gewerkt moet worden om naam te maken. ,,Vier keer in de week sportschool, zanglessen bij de zangcoach van Nederland, Babette Labeij, Spaanse les, geopereerd worden en enkele dagen later ziek en wel op het vliegtuig stappen naar de volgende klus."

PREMIERE Op 15 en 16 juni gaat MISS DJ in premiere in het Louis Harlooper Complex te Utrecht. Waar normaal 20 mensen werken aan een project als deze, hebben de dames alles samen gedaan en bekostigd. Er werd materiaal gehuurd, een componist moest worden ingeschakeld. Het inzenden naar filmfestivals brengt kosten met zich mee. Om de opdracht een succes te maken moeten ze de kosten dekken door mede van crowdfunding. Benieuwd naar de trailer van de documentaire of wil je Manon en Charlotte helpen om MISS DJ een podium te geven, kijk op cinecrowd.com/miss-dj