VolkerWessels plaatst stempelraam bouwkuip Westluidense Poort Tiel

TIEL Voor de stevigheid van de bouwkuip bij de Westluidense Poort brengt bouwcombinatie VolkerWessels binnen de damwand een zogenaamd stempelraam aan. De benodigde materialen worden via de weg aangevoerd en geplaatst in de periode van maandag 20 april tot en met vrijdag 24 april. Het aanbrengen van het stempelraam is één van de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de parkeergarage en het cultuurgebouw in de Westluidense Poort.

Een stempelraam bestaat uit grote stalen buizen met een lengte van ca 34 meter en uit kortere buizen van 5 tot 20 meter. De buizen houden de damwand van binnenuit stabiel. De buizen worden via de weg aangevoerd vanaf de A15 via Tiel-Oost. Om overlast voor de stad te beperken vindt het transport van de grote buizen buiten de spits plaats: rond 22.00-23.00 uur, 04.00-05.00 uur en 11.00-12.00 uur. Na het transport worden de buizen direct geïnstalleerd. Het transport van de kortere buizen vindt overdag plaats via de afslag Tiel-West.

Op maandag 20 april en dinsdag 21 april worden de stempels aangevoerd en gemonteerd langs de Westluidensestraat. Vanaf woensdag 22 t/m vrijdag 24 april langs de Rechtbankstraat. Per avond/nachtperiode worden vier grote stempels getransporteerd en gemonteerd. Elk stempel wordt binnen 15 minuten gelost en geplaatst met een grote kraan. Gedurende deze 15 minuten is er enig geluidsoverlast te verwachten. In totaal worden er veertien grote stempels aangebracht.

Verkeersmaatregelen

Tijdens het transport en installatie van het stempelraam wijzigt de bereikbaarheid vanaf woensdag 22 april 08:00 uur tot en met vrijdag 24 april 16:00 uur. In die periode is de Rechtbankstraat volledig afgesloten voor alle weggebruikers. Op de Achterweg wordt het eenrichtingverkeer omgedraaid. Deze maatregelen betekenen dat bestemmingsverkeer voor schouwburg Agnietenhof, Bleekveld en organisaties en bewoners aan de Achterweg via de Westluidensestraat en St. Agnietenstraat moet rijden. De Hucht en het deel van de

St. Walburgbuitensingel dat ligt tussen Brugstraat en Rechtbankstraat, is in deze periode een doodlopende weg en alleen in te rijden via de Brugstraat. Omleidingsroutes worden aangegeven. Autoverkeer richting de binnenstad van Tiel kan net als anders gebruik maken van de Westluidensestraat.

Door de vestiging van culturele instellingen in aanvulling op schouwburg en filmtheater Agnietenhof wordt de Westluidense Poort het culturele hart van Tiel en de regio. Een bruisend centrum voor muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en informatie. Het wordt de uitgelezen plek voor jong en oud in Tiel en de regio om zich te ontwikkelen, kennis uit te breiden, te studeren en werken. Naast het cultuurgebouw versterken ook een ondergrondse parkeergarage voor 580 auto's en stadswoningen het gebied. De parkeergarage, ook voor fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het cultureel kwartier en biedt bezoekers van de binnenstad parkeergelegenheid direct naast het centrum.