• Archief BDU Media

Verkiezing 'Beste voorlezer van Buren’ en officiële start Leerpunten gemeente Buren

BEUSICHEM Vandaag, woensdagmiddag 16 mei, is het feest in dorpshuis 't Zoetzand in Beusichem. Om 13.30 uur start de finale van de voorleeswedstrijd. Aansluitend wordt de opening van vier Leerpunten in gemeente Buren gevierd.

In januari konden kinderen oma's, buurmannen, juffen en meesters nomineren voor de 'Beste voorlezer van Buren'. In de finale van de voorleeswedstrijd lezen de vijf genomineerde inwoners van de gemeente voor uit een fraai voorleesboek. Een kinderjury onder leiding van burgemeester Jan de Boer beoordeelt de voorlezers en bepaalt wie zich de beste voorlezer van Buren in 2018 kan noemen. De winnaar mag zich een jaar lang Voorleesambassadeur van de gemeente Buren noemen.

Na de voorleeswedstrijd wordt de officiële opening van de vier Leerpunten in Maurik, Beusichem, Lienden en Buren gevierd. Hier staat een docent van ROC Rivor klaar voor mensen die graag beter willen leren schrijven, lezen, rekenen of omgaan met de computer en internet.

Om als volwassene mee te kunnen doen aan onze samenleving, is het belangrijk om te kunnen lezen, schrijven, rekenen en met de computer om te kunnen gaan. Zo'n 11-13% van de inwoners in de gemeente Buren heeft hier moeite mee. We noemen dat laaggeletterd.

Gemeente Buren zet zich samen met partners (Stichting Lezen en Schrijven, schoolleiders, kinderopvang, ouderenzorg, Welzijn Rivierstroom, ROC en GGD) actief in om laaggeletterdheid te bestrijden. Onder meer door op vier Leerpunten in de gemeente activiteiten te organiseren, waardoor laaggeletterde inwoners worden gestimuleerd om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en met de computer om te gaan. Door het stimuleren van lezen op consultatiebureaus, scholen en bij de kinderopvang willen wij laaggeletterdheid bij volwassen inwoners voorkomen.