• KTVM

Veel zonuren, weinig rivierwater

TIEL Hoe gaat het jaar 2018 de geschiedschrijving in? Het is lastig om in het regionale nieuws een rode draad te ontdekken. Landelijk gezien is 2018 het jaar van de zon. Het aantal zonuren liep op tot 2022, een historisch record. Tegelijkertijd was 2018 het jaar van de extreme droogte die ook in het Rivierengebied voor problemen zorgde. In dit overzicht zetten we een aantal markante feiten, die het nieuws hebben gehaald, op een rijtje. Een vrij willekeurige opsomming, maar misschien wel typerend voor onze regio.

door Jan Beijer

JANUARI Het nieuwe jaar begon slecht. Buren werd in de nieuwjaarsnacht opgeschrikt door een brand in een appartementencomplex, waarbij een slachtoffer te betreuren viel, de 21-jarige bewoonster Nathalie Polak. De verslagenheid was groot. Na vijf dagen kon de politie al een verdachte aanhouden, een 46-jarige Tielenaar. Hij bekende voor de Arnhemse rechtbank dat hij het misdrijf op zijn geweten had.

Nog meer slecht nieuws. Het bestuur van de Profronde Tiel kondigde aan met dit zo gewaardeerde evenement te zullen stoppen. Het lukte niet meer om voldoende vrijwilligers en sponsors bij elkaar te krijgen om de organisatie rond te krijgen. ,,Het houdt een keer op," zei Wim van Rooijen die van begin af aan als de meest stimulerende kracht bij de ronde betrokken was.

Een bijzonder jubileum in de binnenstad van Tiel. Kookwinkel Oostendorp vierde het 100-jarig bestaan. De zaak werd destijds opgericht door de opa van de huidige eigenaresse Ingrid Oostendorp. Als bekroning van dit jubileum werd door de kookwinkel in mei officieel hofleverancier.

FEBRUARI De voormalige VVV-kiosk aan het Burgemeeser Hasselmanplein in Tiel mag niet gesloopt worden, zoals de gemeente Tiel van plan was. Onder aanvoering van Peter Schipper boden de Oudheidkamer en Waardevol Tiel de gemeente een plan voor het opknappen van het gebouwtje aan. Of het benodigde geld er ook komt, is nog niet duidelijk.

Het zal je maar gebeuren. De Nederlandse Loterij maakte bekend dat een inwoner van Tiel een miljoen had gewonnen bij het Miljoenenspel. Wie de gelukkige was, werd er niet bij gezegd. Dat blijft altijd geheim. De pers kwam er ook niet achter.

Op het nieuwe wielersportcentrum De Betuwe in Tiel werd de eerste wedstrijd gereden. Een paar weken later werd het centrum aan de Schaarsdijksweg officieel geopend. JvR De Batauwers en TFCC De Weirijders, die het centrum samen delen, beschikken met de nieuwe banen over een van de best geoutilleerde wielersportcentra van ons land. Weirijders-voorzitter Johan Kusters werd bij de officiële opening koninklijk onderscheiden voor zijn verdiensten voor de club.

MAART Deze maand stond in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen.

In de gemeenten Tiel en Buren was het grootste succes weggelegd voor de plaatselijke lijsten. In Tiel was dat de Partij van de Burgers en in Buren Gemeentebelangen. De inwoners van de gemeente Buren versloegen die van Tiel ruimschoots wat de opkomst betreft. In Buren ging 56,21 % naar het stemlokaal. In Tiel 46,4%, voor deze gemeente een bedenkelijk laagterecord.

Deze krant zette columnist Jan Beijer in het zonnetje. Hij schreef zijn 200ste column Spot op de Betuwe en sloeg sinds 2014 geen week over. In een interview vertelde hij altijd makkelijke en herkenbare onderwerpen voor zijn columns te kiezen. De reacties die hij wekelijks krijgt, doen hem goed en stimuleren hem om het nog een tijdje vol te houden, zo vernemen we uit betrouwbare bron.

Een bijzonder bericht uit Beusichem. Daar fotografeerde Cynthia van Leusden in haar tuin een vrouwtjesmerel met een ring om. De vogel bleek bij nader onderzoek in de Russische stad Kaliningrad geringd te zijn. Het zou de eerste keer zijn dat een merel zo'n lange afstand heeft gevlogen. Een record om door een ringetje te halen.

APRIL Lida van Hoorn (16) uit Tiel wist een nationale titel in de wacht te slepen waar nog maar weinig mensen van gehoord zullen hebben. Ze werd Nederlands kampioen Pole Fitness. Je zou het ook paaldansen kunnen noemen, maar het is een fitness-routine, waarbij het vooral gaat om uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid. Lida gaat nu verder in een zwaardere klasse. Ze wil hogerop.

Bij tankstation Van Dijkhuizen aan de Havendijk in Tiel zaten ze behoorlijk in de nesten door een broedende kauw. De vogel bleek volgens ecologisch onderzoek in de schoorsteen te bivakkeren. Dat verhinderde de sloop van het pand. Het werk werd wekenlang uitgesteld. Of de vogel ook nageslacht in de schoorsteen heeft voortgebracht, is niet bekend.

FC Lienden-trainer Hans Kraay jr maakte bekend dat hij per direct stopt bij de Betuwse club. Na afloop van de wedstrijd van FC Lienden tegen Excelsior Maassluis werd hij naar eigen zeggen gênant geschoffeerd door enkele sponsoren. Na twee nachtjes slapen wist Hans het zeker: voor hem hoefde het niet meer. ,,Ik stop met pijn in het hart", liet hij de pers weten.

MEI Meer dan 10.000 belangstellenden bezochten de vijfde editie van het evenement Tiel Maritiem in de Tielse haven. Commissaris van de koning Clemens Cornielje verrichtte de officiële opening van dit inmiddels grootste nautische evenement van Midden-Nederland. En nu maar hopen dat ook in de toekomst de vaart erin blijft bij Tiel Maritiem.

De relatie van de gemeente Tiel met de Avri werd er niet beter op. De gemeenteraad van Tiel besloot de begroting 2019 van de Avri niet goed te keuren. Bij de raad bestond veel onvrede over het gekozen ophaalsysteem, waarbij de mensen zelf restvuil moeten wegbrengen. Ook de aangekondigde tariefsverhoging viel verkeerd.

Zorgcentrum De Valentijn in Maurik gaat het 50-jarig bestaan groots vieren. Dat gebeurt volgend jaar met onder meer een feestweek. Nu al werd begonnen met een grote sponsoractie om het benodigde bedrag van 10.000 euro bijeen te brengen. Iedere sponsor krijgt een kers in de kersenboom die in de hal van het centrum staat opgesteld.

JUNI Gymnastiekvereniging Vlug en Lenig Tiel maakte bekend ermee te stoppen. De club fuseerde met TGV Hellas. Daarmee werd een sportieve geschiedenis van ruim 60 jaar afgesloten. Vlug en Lenig had er steeds meer moeite mee vrijwilligers, leiding en leden te vinden. Met Hellas samen kan weer met enthousiasme naar de toekomst worden gekeken.

Meer dan vijftien meter werd een agent meegesleurd toen hij in Eck en Wiel een dronken automobilist uit Lienden had aangehouden. Na een positieve blaastest ging de Liendenaar er als een haas vandoor. De agent raakte gewond bij deze actie. De chauffeur kon gemakkelijk opgespoord worden. De agent had zijn rijbewijs nog.

Voor de 24ste keer werd de Taptoe Tiel gehouden. Nieuw element was het muziekoptreden in de morgenuren van de deelnemende korpsen in de winkelcentra. In het stadscentrum kon het publiek genieten van de Streetparade. De taptoe zelf was weer van nationale allure. Een dag eerder werd er meegedeind op de feestmuziek van het Tieler Tal Bierfeest. Daar ging het vooral om de tap.

JULI De immense schoorsteen van AGCV/Maasglas aan het Amsterdam-Rijnkanaal ging tegen de vlakte. Tientallen jaren domineerde de pijp het silhouet van Tiel. Met de sloop verdween de laatste herinnering aan de eens zo bloeiende glasfabriek De Maas, later Maasglas, een van de belangrijkste werkgevers van Tiel en de regio.

Historicus en journalist Huub van Heiningen overleed op 93-jarige leeftijd. Het Rivierenland verloor een markante persoonlijkheid, die in zijn boeken en publicaties zijn liefde voor deze streek in welgekozen woorden tot uitdrukking bracht. Huub was een markante persoonlijkheid, die na zijn journalistieke jaren bij De Gelderlander een kritische volger van de gemeentepolitiek werd. Kritisch maar met open vizier, schreef de Stad Tiel in een In Memoriam.

In Wadenoijen genoten meer dan 6000 bezoekers van de open kersendagen. Oude ambachten, ritjes door de kersenboomgaarden, optreden van artiesten en zelf kersenplukken. En dat alles om die lekkere Betuwse kersen te promoten. Er zijn inmiddels plannen om dit evenement te laten uitgroeien tot een dagattractie, die mikt op maar liefst 200.000 bezoekers.

AUGUSTUS De Tielse gemeenteraad is geen voorstander van het nieuwe systeem voor het ophalen (en zelf wegbrengen) van het huisvuil. De raad vroeg om uitstel, maar dat zou 700.000 euro gaan kosten, zo had de Avri uitgerekend. Dat bedrag is niet op te hoesten. De raad kwam met de rug tegen de muur te staan en besefte mokkend dat men niet onder het nieuwe systeem uit zou kunnen. Tiel kreeg een medestander in de gemeente West Maas en Waal die ook tegen is.

Er bestaat veel behoefte aan nieuwe woningen in Lienden, maar de woningbouw stond daar jarenlang op een laag pitje. Daar kwam verandering in. Deze maand werd bekend gemaakt dat het plan Hof van Lienden gerealiseerd wordt. Er komen hier 53 woningen, waarvan 38 in de huursector. De oplevering van de eerste huizen is gepland in het voorjaar van 2019.

Geen hoog maar laag water vormde een probleem.

De rivieren stonden zo laag dat de scheepvaart er door in de problemen raakte. Woonboten kwamen droog te liggen. Het trok veel kijkers naar de dijken. Om de sloten niet te laten opdrogen nam het Waterschap maatregelen en liet rivierwater naar binnen.

SEPTEMBER Zou Appelpop het record van 2017 (125.000 bezoekers) overtreffen? Nee, dat gebeurde net niet. Het aantal festivalgangers bleef ongeveer gelijk. Opnieuw een groot succes voor dit grootste gratis popfestival van ons land. Met trekpleisters als Golden Earring, Waylon en de rapper Kraantje Pappie, die de meeste belangstelling trok. De bezoekers konden op nieuwe trappen zitten, die de gemeente als vluchtroute had aangelegd..

De vernieuwing van het Fruitcorso bleek een schot in de roos. Vooral Corso by Night, was een voltreffer, die veel waardering oogstte. In de drie corsodagen kwamen er circa 75.000 (betalende) bezoekers naar het evenement. Culemborg kwam met de historische wagen Vrouwenoproer 1650 als winnaar met lof van de jury uit de bus.

De Burense kunstmarkt toonde opnieuw aan hoezeer de Oranjestad in trek is door de evenementen die er worden georganiseerd. Binnen de