• Tiel 08-12-2015
    Gesprek aan het hek tijdens bouwwerkzaamheden WLP, Westluidense Poort, beton wordt gestort,
    iov Stad Tiel.
    Foto Raphael Drent, Tiel.

    Raphael Drent

Veel belangstelling voor 'een gesprek aan het hek'

TIEL De projectleider van de gemeente en de uitvoerder van VolkerWessels gaven dinsdag 8 december uitleg over de komende werkzaamheden bij de Westluidense Poort. Veel belangstellenden waren in voor 'een gesprek aan het hek'. VolkerWessels startte dinsdag ook met het leggen van de betonvloer van de parkeergarage. Gedurende een aaneengesloten periode van 72 uur brengen duikers onderwaterbeton aan. Daarna wordt de bouwkuip leeggepompt en is de volle omvang van de bouwkuip zichtbaar. Nadat de vloer uitgehard is, kan de opbouw van de parkeergarage beginnen.

Het aanbrengen van de onderwaterbetonvloer wordt in één fase van circa 72 uur uitgevoerd. Dit is technisch noodzakelijk om een waterdichte vloer te realiseren. Dit betekent dat gedurende deze periode ook 's avonds en 's nachts wordt gewerkt. Omwonenden kunnen (geluids-)hinder ervaren door betonmixers, betonpompen, aggregaten en bouwlampen. Omwonenden zijn hierover geïnformeerd. Voor de nachtelijke werkzaamheden heeft de gemeente ontheffing verleend.

De woningen en bedrijven blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Ook blijft de Westluidensestraat tijdens deze werkzaamheden de toegang tot de binnenstad. VolkerWessels zet verkeersregelaars in om de verkeersbewegingen bij de inrit van de bouwplaats te begeleiden.

Na het aanbrengen van het onderwaterbeton gaat VolkerWessels verder met de bouw van de parkeergarage en worden achtereenvolgens de vier vloeren van de parkeergarage aangebracht. Naar verwachting start voor de zomer 2016 de bouw van het bovenliggende cultuurcluster.

Toekomstige culturele hart van Tiel en de regio

Door de vestiging van culturele instellingen in aanvulling op schouwburg en filmtheater Agnietenhof wordt de Westluidense Poort het culturele hart van Tiel en de regio. Een bruisend centrum voor muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en informatie. Het wordt de uitgelezen plek voor jong en oud in Tiel en de regio om zich te ontwikkelen, kennis uit te breiden, te studeren en werken. Naast het cultuurgebouw versterken ook een ondergrondse parkeergarage voor 580 auto's en stadswoningen het gebied. De parkeergarage, ook voor fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het cultureel kwartier en biedt bezoekers van de binnenstad parkeergelegenheid direct naast het centrum.