• Raphael Drent
  • Liesbeth Rooders

Twee raadsleden D66 opgestapt

TIEL - Twee raadsleden van D66 hebben de partij dinsdag de rug toegekeerd. Robert van Galen en Liesbeth Rooders maakten hun opstappen bekend tijdens de raadscommissie Ruimte.

In een verklaring zegt het tweetal dat het allang niet meer boterde met de overige fractieleden. Ze konden zich bijvoorbeeld niet vinden in de in hun ogen gesloten bestuurscultuur en het toenemende aantal agendapunten dat achter gesloten deuren wordt besproken. D66 was na de verkiezingen van 2014 de grootste partij in Tiel en maakt deel uit van het college van b en w.

Voor de lokale zender Stadstv Tiel zei Rooders dat het tweetal geen andere keus had dan op te stappen. ,,Het was niet meer op te lossen. We hebben nog mediation gehad en we hebben allemaal ons best gedaan om het beter te krijgen, maar dat is niet gelukt. Net als in een slecht huwelijk kun je dan beter scheiden en proberen om er nog iets van te maken. Anders is het alleen maar ruzie en negativiteit."

Van Galen betreurt de stap; hij was meer dan twintig jaar lid van de partij. Hij laat weten dat de twee nu behoefte hebben aan een time-out. In de zomer wordt nagedacht over een nieuwe partijnaam en de uit te stippelen koers. Het tweetal neemt zich voor om zichtbaarder te zijn in het publieke debat en democratie "in een frisser daglicht te stellen".

De breuk betekent dat D66 verder gaat met drie raadsleden: Ton Zuidema (fractievoorzitter), Erik Henning en Mehmet Yüce. Zuidema en D66 Tiel-voorzitter Wouter van Lidth de Jeude lieten woensdag in een persbericht weten de gang van zaken te betreuren. Het boterde al langere tijd niet tussen de twee kampen. Zuidema erkent dat het opgestapte tweetal zich niet kon vinden in de profilering van de partij. Verder vinden ze het onacceptabel dat de twee vertrokken collega's weigeren om hun raadszetel bij de partij in te leveren. ,,Hun stap is in strijd met door hen bij hun kandidaatstelling onderschreven partijregels en is voor D66 ook moreel onaanvaardbaar."