• Op woensdag 30 januari was de voorstelling ‘Nieuwkomers’ te zien in Zinder.

    Zinder

Twee bijzondere voorstellingen over diversiteit en andere culturen

TIEL Vorige week stonden thema's als verbinding, diversiteit en saamhorigheid centraal in twee bijzondere voorstellingen in Zinder en Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof. Bezoekers van allerlei culturen en achtergronden kwamen samen bij het interactieve theaterstuk 'Nieuwkomers' en de Marokkaanse voorstelling 'Halka'.

'Nieuwkomers' van Theatergroep Greppel is een voorstelling over culturele diversiteit, migratie en je ergens welkom of thuis voelen. Over leuke en minder leuke kanten van het onbekende. Over begrip en onbegrip. Over tegenstellingen en overeenkomsten. Het Nijmeegse gezelschap speelt 'Nieuwkomers' op allerlei locaties en voor zeer diverse groepen: op scholen, in theaters en voor mensen die de Nederlandse taal aan het leren zijn. De Gelderse organisatie Cultuur Oost en Zinder Educatie organiseerden de voorstelling op woensdag 30 januari in Zinder met aansluitend een nagesprek.

Bezoekers en acteurs kwamen met elkaar in gesprek over 'ergens nieuw komen', over het hebben van vooroordelen op basis van uiterlijk of afkomst en over hoe we hiermee omgaan in het dagelijks leven.

NIEUWKOMERS WELKOM Naar aanleiding van de voorstelling 'Nieuwkomers' exposeert Ben de Kousemaeker, lid van Fotoclub De Positieven, enkele foto's van het project Welkom in Tiel in Zinder Café. De foto's geven een prachtig beeld van mensen die ergens nieuw komen. Een nieuw land. Een nieuwe plek. Een nieuw thuis.

THEATER VOOR IEDEREEN Ook in Schouwburg Agnietenhof leidde een theatervoorstelling tot verbinding en ontmoeting. Op dinsdag 5 februari was de voorstelling 'Halka' van Groupe Acrobatique de Tanger exclusief in Tiel te zien. Ruim 200 mensen voor wie een theaterbezoek niet vanzelfsprekend is, woonden op uitnodiging van de Agnietenhof de voorstelling bij. Van gezinnen die deelnemen aan de Tielse Verwendag tot leerlingen van het ROC die Nederlandse taalles volgen en statushouders via Vluchtelingenwerk. Het leverde een prachtige avond op, met een grote verscheidenheid aan nationaliteiten en achtergronden.

De voorstellingen passen goed bij het doel van Cultuurbedrijf Tiel (de overkoepelende organisatie van Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof en Zinder) om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen en bij te dragen aan meer verbinding en ontmoeting in de samenleving.