• De Grens

Tragikomische kameropera over Duitse keizer Wilhelm in Gelderlandfabriek

CULEMBORG Het is dit jaar een eeuw geleden dat de Duitse keizer Wilhelm II zijn land ontvlucht en in Nederland politiek asiel aanvraagt. De aankomst van de keizer bij station Eijsden is het thema van de kameropera De Grens door een groep jonge, getalenteerde musici die op 12 augustus speelt in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Zondagochtend, 10 november 1918. Bij station Eijsden arriveert in de vroege uurtjes een onverwachte gast. De Duitse keizer Wilhelm II is aan het einde van de Eerste Wereldoorlog zijn land ontvlucht en zoekt politiek asiel in Nederland. Dit gaat echter niet zomaar. Voordat Wilhelm hoort of de Nederlandse regering hem asiel verleent, moet hij nog een lange, spannende dag in afwachting doorbrengen op station Eijsden. Daar krijgt hij te maken met de stationschef tegen wie de keizer zijn beklag doet over de actuele stand van zaken. De uren vliegen voorbij en gaandeweg ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschapsband die beiden niet snel zullen vergeten.

De bijzondere ontmoeting tussen keizer en arbeider wordt uitgebeeld in een komische kameropera in een regie van Saskia Bonarius, gecomponeerd door Jan-Peter de Graaff en met een libretto van Yuri Robbers. De zangrollen worden vertolkt door mezzosopraan Eva Kroon als de keizer en sopraan Ginette Puylaert als de stationschef, de muziek komt van Pieter van Loenen (viool) en Ensemble But What About.

Met De Grens heeft de Gelderlandfabriek een echte primeur in huis. Het is de eerste try-out van deze bijzondere productie, in aanloop naar de première op 25 september in Parkstad Limburg Theater in Kerkrade. De kameropera is onderdeel van de Nationaal Jeugd Orkest Muziekzomer, een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival dat is gericht op de ontwikkeling van jong toptalent. Aanstormende muziekprofessionals spelen dan ook de hoofdrol in de meer dan 60 concerten die de NJO Muziekzomer telt.

De Grens op 12 augustus begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 20 euro (t/m 30 jaar 15 euro) en zijn te bestellen via www.degelderlandfabriek.nl.