• Jean Paul Opperman

Toekomstige theatersterren en hun bevlogen docent

TIEL Terwijl veel van hun leeftijdgenoten op zaterdag actief zijn bij hun sportclub, kruipen Lilly, Monique en Bart vol overgave in de huid van een ander. Onder leiding van Minke van Hoof leren ze bij de jeugdtheateropleiding van De Plantage de fijne kneepjes van het acteren. De opleiding is nu nog te vinden in TwentieToe, maar verhuist straks naar het splinternieuwe cultuurgebouw bij de Westluidense Poort.

Hieronder stellen de docent en enkele leerlingen zich voor.

Minke van Hoof

Geboren te Tilburg in 1986

Woont in Utrecht

Afgestudeerd aan de Academie voor Drama

Werkt als docent en regisseur bij De Plantage en doet daarnaast freelance werk

,,Toen ik in 2009 afstudeerde, wilde ik vooral les geven aan jongeren. Al snel kon ik terecht bij De Plantage in Tiel en kreeg ik ook groepen jonge kinderen. Zelf ben ik op mijn negende begonnen met theaterlessen. Ik vond het vroeger leuk op te treden en was dol op het idee dat je iemand anders kunt zijn. Dat herken ik bij de kinderen nu. Wekelijks geef ik in Tiel les aan tussen de dertig en veertig kinderen in de leeftijd van zes tot zeventien jaar. We doen themacursussen, maar ook productiecursussen waarin we naar een voorstelling toe werken. Daarnaast doe ik 'Dit is theater' op Tielse basisscholen. Het goede aan theaterlessen is dat kinderen zich leren inleven. Ze kijken naar een fantasiewereld en ervaren hoe het is om 'out of the box' te denken. Ook ontdekken ze hoe je kunt samenwerken. Het wordt vaak een vriendengroep.

Het voordeel van TwentieToe is dat we er veel ruimte hebben. Maar je zit wel op een eilandje. In het nieuwe gebouw zitten we overal dichtbij. We hebben dan eindelijk de gelegenheid om samen te werken met de muziekafdeling van De Plantage. Of met schouwburg Agnietenhof."

Lilly Martens

Geboren te Zoetermeer in april 2003

Woont in Kapel-Avezaath

Zit op RSG Lingecollege

Wil later actrice worden

Doet sinds 4 jaar aan jeugdtheater

,,Ik wilde al lang op theaterles, maar kwam er pas in 2012 achter dat er een opleiding in Tiel zat. Mijn broer had gezien dat er een open dag was op De Plantage. Ik heb meegedaan en vond het echt superleuk. Kleine oefeningen, waarbij je heel overdreven moet reageren, vind ik het leukst. Het liefst speel ik een serieuze rol. Het moeilijke aan acteren is dat je de emotie moet overbrengen aan het publiek. Als dat lukt, geeft het me een geweldig gevoel. Anderen zeggen vaak dat ik dat goed kan. Ik ga graag naar het theater, daar kan ik veel oppikken van de acteurs/actrices. Als ik verder ga met acteren, dan wordt het film. Het lijkt me leuk als mensen mij herkennen van een film. Actrice Jennifer Lawrence is mijn grote voorbeeld. Een favoriete film heb ik niet, ik houd vooral van romantische komedies."

Bart van IJzendoorn

Woont in Tiel

Geboren in Tiel in februari 2004

Zit op De Sonnewijser Tiel

Wil graag een creatieve, technische opleiding volgen

Doet ook aan aikido

Doet bijna drie jaar aan jeugdtheater

,,In groep 7 heb ik auditie gedaan voor Idem Dito, de jaarlijkse musical van De Plantage. Ik was helemaal door het dolle heen toen ik hoorde dat ik mee mocht doen. Toen ben ik ook begonnen met theaterlessen. Ik kan mij heerlijk uitleven in de lessen en voel mij helemaal op mijn plek op het toneel. Ik leer er heel veel, zoals improviseren, presenteren, regisseren en verschillende manieren van acteren. En dan is het helemaal geweldig om dit alles te laten zien aan publiek. Als ik het publiek dan zie genieten en hoor lachen, is dat fantastisch. Makkelijk aan acteren is mensen aan het lachen maken en grappige personages spelen. Serieuzere personages zijn moeilijker. Als ik nu een rol mocht kiezen is dat een grappige, klunzige slechterik. Ik hoop nog veel van deze rollen te mogen spelen bij De Plantage in het mooie nieuwe gebouw."

Monique Carré

Geboren in 's-Hertogenbosch in 2002

Woont in Tiel

Zit op RSG Lingecollege

Wil later actrice worden

Doet zeven jaar aan jeugdtheater

,,Ik ben theaterlessen gaan volgen omdat ik het heel leuk vind. Mijn moeder bracht me naar een proefles en daarna ben ik bij De Plantage gebleven. Ik vind alles eigenlijk best makkelijk, op één uitzondering na: de overgangen van de scènes onthouden. Die kunnen af en toe best pittig zijn. Tijdens het spelen maak ik het liefst mensen aan het lachen.

Als ik verder ga met acteren, kies ik voor film. Met de kleinste beweging of blik kun je daarin iets duidelijk maken. Bij theater moet alles natuurlijk zo groot mogelijk gespeeld worden. Veel films vind ik leuk, maar mijn voorkeur gaat uit naar fantasy, actie, komedie, sciencefiction en avonturenfilms. En als ik een rol mag kiezen, is dat de rol die ik nu speel: Candy in Mean Girls. Kom kijken, zou ik zeggen"

Maandelijkse rubriek

De realisatie van project Westluidense Poort, het toekomstige culturele hart van Tiel en de regio, is in volle gang. In aanloop naar de opening (najaar 2017), stellen bezoekers en gebruikers zich voor. Elke maand vertelt iemand over zijn/haar hobby, werk of passie. Muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en cultuur, alles komt aan bod. Meer informatie: www.tiel.nl > Westluidense Poort.