• Redactie

Toch protest tegen zonneparken

KAPEL-AVEZAATH De mogelijke komst van twee zonneparken bij Kapel-Avezaath en Wadenoijen stuit op meer verzet dan aanvankelijk werd gedacht.

 

Bij de gemeente zijn in oktober twee brieven binnengekomen van omwonenden die protesteren tegen de grootschalige plannen in boomgaarden aan de Kromme Steeg en De Eng.

De initiatiefnemers willen op deze twee locaties meer dan 120.000 zonnepanelen aanleggen op een oppervlakte van zo'n 37 hectare.

Kees en Lia van Burk uit Wadenoijen keren zich in hun schrijven tegen Leefbaar Wadenoijen. Dat liet afgelopen najaar weten de zonneparken geen strobreed in de weg te zullen leggen. Echter is deze brief volgens de familie Van Burk zonder ruggenspraak met de leden de deur uit gegaan. Ook zouden inwoners van de kernen Kapel-Avezaath en Wadenoijen amper over hun mening zijn geraadpleegd. Van Burk zegt wel positief te staan tegenover alternatieve manieren om energie op te wekken, maar bij plannen van deze omvang lenen industrieterreinen zich hier beter voor. De familie zegt te spreken namens veel andere dorpsbewoners.

Ron Vink en Astrid Bamberg uit Kapel-Avezaath pleiten namens veel inwoners uit het dorp voor een informatie- en inspraakbijeenkomst waar zowel de gemeente als de initiatiefnemers hun plannen toelichten. Volgens het tweetal zijn veel inwoners van Kapel-Avezaath slecht van de plannen op de hoogte. Ook zij dragen zonne-energie een warm hart toe, maar de grootschaligheid van de plannen gaat ze te ver. ,,De bewoners van dit gebied hechten veel waarde aan het huidige landschap, de landelijke en dorpse uitstraling. De rust, het weidse uitzicht, de groene natuur, de flora en fauna maar ook de dieren die in de weilanden rondlopen, maken het tot een fantastische woonomgeving", schrijven ze.

Een krappe raadsmeerderheid staat positief tegen het initiatief, mits de zonnepanelen fatsoenlijk in het landschap worden ingepast. De komst ervan zou flink bijdragen aan de doelstelling van gemeente Tiel om rond 2020 12,5 procent van de stroomvoorziening duurzaam op te wekken. Meer dan vijftig procent van de huishoudens in Tiel zou kunnen draaien op de stroom uit de twee zonneparken.