• Esther Boek in haar creatieve domein, waar haar schrijfsels tot leven komen.

    Michel Broekhuizen

Tielse schrijfster brengt tweede boek uit: 'Boek voelt als een overwinning'

TIEL Het leven van Esther Boek en haar familie stond op z'n kop, toen haar zoon van verkrachting werd beschuldigd. Hij werd na drie jaar vrijgesproken en ze schreef een boek over die periode: Geen Kind Meer. 4 april verschijnt haar tweede werk, De Perfecte Moeder, waarin ze 'de positieve weg heeft gevonden om een groot drama te verwerken'.

door Michel Broekhuizen

Tijdens een donkere februaridag in 2013 overkwamen Boek en haar man datgene waar iedere ouder bang voor is: ze kregen slecht nieuws over iets waar hun kind bij betrokken was. Haar zoon werd beschuldigd van verkrachting. De feiten en verklaringen riepen tegenstrijdigheden en vraagtekens op bij de rechter, die de zoon na een proces van drie jaar vrijsprak.

Het was een periode van onzekerheid, veel wachten. Boek sprak in die periode veel mensen, wilde alles onthouden. Ze schreef daarom zoveel mogelijk op en begon een opleiding aan de Schrijversacademie. Ze wilde leren schrijven over wat haar als gezin overkwam, maar ook wat een slachtoffer moet bezielen om iemand van verkrachting te beschuldigen. ,,Wij zijn maatschappelijk betrokken opgevoed, met een rechtvaardigheidsgevoel. Het boek kaart een, voor die tijd, maatschappelijk taboe aan. Het zet zelfs jongeren aan tot nadenken over wanneer misbruik aan de orde is, ongeacht of je dader of slachtoffer bent'', aldus de Tielse. Het boek verscheen in 2017, twee jaar na de zaak. Er gingen tot nu toe vierduizend exemplaren over de toonbank.

Nu is het tijd voor haar tweede boek, De Perfecte Moeder, fictief geschreven in de vorm van een roman. Ook het tweede boek gaat over onrecht, een problematische ouder-kindrelatie. Over een vrouw die uit de armoede stapt en met een rijke man trouwt. Ze krijgen een dochter, die met regelmaat mishandeld wordt, ondanks dat ze van elkaar houden. Het boek neem de lezer mee in de ontwikkeling van het kind, dat uit huis wordt geplaatst, en de invloed hiervan op haar volwassen leven. Net als in het eerste boek gaat het over een vorm van mishandeling, onrecht, taboes; maatschappelijke thema's. Niet het leukste wat je kunt bedenken, maar inspiratie en ervaringen die Boek in haar dagelijkse werk opdoet als medewerker in de zorg rondom kinderen. Om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen, sprak ze een ex-kinderrechter, die goed kon vertellen over jeugdzorg in de jaren '70.

,,Mijn hart ligt bij mijn werk, dat is wat mij drijft. Daar horen ook het beschrijven en bespreekbaar maken van taboes bij. Proberen daar niet te zwart/wit in te zijn, daar ligt mijn aandeel.'' Boek windt er geen doekjes om: ,,Het succes van het eerste boek voelde echt als een revanche. Het uitbrengen van het tweede boek van goed niveau ook als een soort overwinning. Ik zocht en vond hierin bevestiging. Zonder de rechtszaak tegen mijn zoon was nooit dat luikje geopend en was ik nooit aan schrijven begonnen. Wat ik geleerd heb? Zit 't mee, dan moet je genieten. Zit 't tegen, dan moet je groeien. De wijze waarop je met een bepaalde situatie omgaat, geeft je kracht. Het leven is een vlieger, die alleen maar kan stijgen met tegenwind.''

De Perfecte Moeder komt 4 april uit. Eén euro per boek komt ten goede aan Stichting het Vergeten Kind, die opkomt voor kinderen in moeilijke thuissituaties. 13 april van 13.30 tot 15.30 uur wordt het boek besproken en gesigneerd bij boekhandel Arentsen aan de Voorstad 9 in Tiel.