• Terugkoppeling van de openbare coalitieonderhandelingen in Tiel

    Wim Timmermans

Tielse raadsagenda in de maak

Raadsagenda in de maak

TIEL Terwijl er hard gewerkt wordt aan een coalitieakkoord tussen PvdB, VVD en PvdA, zal er ook over een raadsagenda worden gesproken. Te beginnen in de raadsvergadering van woensdag 18 april.

Burgemeester Hans Beenakker leidde de discussie over de raadsagenda in. Het gaat niet over de grote politieke onderwerpen, die komen waarschijnlijk terug in het coalitieakkoord. Het gaat wel over onderwerpen die „verbindend zijn voor de hele raad." Uiteraard was er stevige discussie over wat voor onderwerpen dat dan wel niet waren.

Eensgezindheid was er over het betrekken van burgers. De lage opkomst van 46% bij de gemeenteraadsverkiezingen is hard aangekomen in politiek Tiel. „Een plan de campagne", „een cultuuromslag", „het eigenaarschap van buurten terug brengen naar de burgers"; het zijn zo maar wat hartenkreten van raadsleden om de betrokkenheid van burgers bij de politiek van Tiel te vergroten. Het onderwerp komt vrijwel zeker in de raadsagenda terug.

Maar ook de zogenaamde verbonden partijen werden vaak genoemd. Hoe kan de gemeente beter grip krijgen op grote regionale organisaties? Het gaat dan bijvoorbeeld over de AVRI. Herhaaldelijk hebben ze de vorige raadsperiode geleid tot verhitte debatten.

Ton Zuidema wierp zich vervolgens op als leider van de oppositie. Wat hem betreft komen er juist veel politieke onderwerpen en ambities op de raadsagenda. Hij daagde Carla Kreuk (PvdB) uit: „Ik zou zelf als leider van de grootste partij met de hand op tafel hebben geslagen en zeggen 'we gaan een echte raadsagenda maken en niet een discussiegroepje over hoe gaan we de burger betrekken'." Maar Carla Kreuk was het daar niet meer eens: „Wij gaan niet met de vuist op tafel slaan. Die raadsagenda is van ons allemaal. Die moet in samenwerking tot stand komen. We doen het met zijn allen."

Komende woensdag gaat de discussie over de raadsagenda verder in de gemeenteraad.