• Marco van Deick

Strafzaak nieuwjaarsmoord uitgesteld

ARNHEM (APA) De strafzaak tegen een 46-jarige Tielenaar, die verdacht wordt van verkrachting, brandstichting en moord op Nathalie Polak, afgelopen nieuwjaarsnacht in Buren, is uitgesteld. Dinsdag kwam bij de rechtbank in Arnhem naar voren wat voor een gruwelijke gebeurtenissen zich in het appartement aan de Concorde moeten hebben afgespeeld, maar tot een strafeis kwam het nog niet. De rechtbank oordeelde dat de verdachte eerst in de psychiatrische observatiekliniek het Pieter Baan Centrum moet worden onderzocht.

De brandweer vond in de vroege ochtend van 1 januari na een brandmelding het levenloze lichaam van de 21-jarige Nathalie in haar appartement. Vastgebonden op haar eigen bed, met ontbloot onderlichaam en een plastic zak om het hoofd. De woning stond vol rook, maar de brand die er korte tijd heeft gewoed, was gesmoord door een gebrek aan zuurstof. Onderzoek bracht naar voren dat het slachtoffer niet is overleden door de brand, maar door zware klappen op haar hoofd en in haar gezicht, er zijn in haar longen geen sporen van roet of rook gevonden.

De politie kwam al snel de 46-jarige Tielenaar op het spoor. Hij verklaarde dat hij een relatie had met Nathalie en gaf uiteindelijk, na het lezen van het dossier, ook toe dat hij die nacht bij haar is geweest. ,,We hebben oud en nieuw gevierd, tv gekeken, de hond uitgelaten, seks gehad", beschreef hij het verloop van de avond. In een ruzie die ontstond zou hij haar met een volle drankfles hebben geslagen en haar vervolgens op bed hebben gelegd. ,,Ik heb haar vastgebonden omdat ik bang was dat ze achter me aan zou komen", verklaarde de Tielenaar. ,,Ik begrijp dat ze door mij is overleden, maar van verkrachting, moord en brandstichting is geen sprake", verweerde hij zich.

Het scenario dat de officier van justitie schetste, was van een heel andere orde. Volgens het openbaar ministerie heeft de Tielenaar de jonge vrouw met een fles hard op het hoofd en in het gezicht geslagen. Hij zou vervolgens een zak over haar hoofd hebben getrokken omdat ze hevig bloedde, haar naar de slaapkamer hebben gesleept en haar met een snoer van een oplader hebben vastgebonden op het bed. De Tielenaar zou Nathalie hebben verkracht en heeft daarna met behulp van een brandbare vloeistof de woning in brand gestoken om sporen uit te wissen. Ook haar huisdieren, twee katten en een hond, lieten daardoor het leven.

De 46-jarige werd door de rechtbank uitvoerig aan de tand gevoeld. Zijn dna is in het lichaam van het slachtoffer gevonden, er zat een brandlucht aan zijn in beslaggenomen jas, hij heeft later op de ochtend foto's uit zijn telefoon gewist en is volgens de telefoongegevens kort na het drama nog in de buurt van het appartement geweest, terwijl hij dat ontkent. De verdachte beantwoordde de vragen kalm en onaangedaan, maar zijn verklaringen bleven vaag. Ondanks alle sporen die tegen hem spreken, bleef hij bij zijn verhaal. Het beeld dat naar voren komt, is dat de seksuele relatie wellicht onder dwang tot stand kwam. De Tielenaar zou gezorgd hebben voor drugs, in ruil voor seks. Uit appjes van Nathalie kwam naar voren dat ze het contact met de man liever geheim wilde houden en hield ze ontmoetingen met de Tielenaar zo veel mogelijk af.

De rechtbank bracht naar voren dat een eerdere veroordeling wegens verkrachting ook tegen hem pleit. Ex-partners van de man hebben bovendien verklaard dat de Tielenaar erg gewelddadig kan zijn en gefascineerd is door wurgseks. ,,Hij heeft afgemaakt wat hij bij mij en anderen geprobeerd heeft", zo stelde een van zijn exen, verwijzend naar de moord.

Gezien de lange wachtlijsten voor onderzoek in het Pieter Baan Centrum, zal de rechtszaak naar verwachting pas over negen maanden een vervolg krijgen.