• Stefanusschool

Stefanusschool finalisten landelijke fotowedstrijd Veteranendag

TIEL In heel Nederland maakten schoolklassen foto's rondom het thema veteranen en de betekenis van de Witte Anjer. Vandaag heeft de jury de tien finalisten geselecteerd. Vanaf vandaag tot en met 3 juni kan er op hen gestemd worden via fotowedstrijd.veteranendag.nl. Daar is ook de top tien te zien. Jurylid Humberto Tan over de desbetreffende foto: ,,Het is een scherpe foto, vol met symboliek." Op vrijdag 8 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar mag met zijn/haar klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal met de premier en de koning. Daarnaast krijgt de winnaar een vlucht in een oude Dakota.

De finalisten komen van de volgende scholen: Kindercentrum Kunstenmakers uit Almere, OBS De Kring Plusklas uit Haarlem, LSV Leeuwarden uit Leeuwarden, OBS De Meerpaal uit Leiden, Rehobôthschool uit Barendrecht, Sint Oelbert uit Oosterhout en Stefanusschool uit Tiel

Om kinderen het belang van vrede, veiligheid en democratie bij te brengen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De gastlessen vormen de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen. Aan de hand van deze bijzondere les maken de kinderen hun foto, waarbij de Witte Anjer centraal staat. Deze bloem staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt gedragen op de linkerborst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president. Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 30 juni.


VETERAAN IN DE KLAS Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag en voert het Veteraneninstituut het educatieve programma 'Veteraan in de Klas' uit. Daarbinnen maken bijna 300 veteranen docenten met hun persoonlijke verhaal voor de klas thema's zoals oorlog, vrede en democratie bespreekbaar voor de kinderen. Deze wedstrijd helpt om dit doel te bereiken doordat mensen graag aan een wedstrijd meedoen.


De jury bestaat uit Humberto Tan (presentator, amateurfotograaf en winnaar van Het Perfecte Plaatje 2016), Tom Berendsen (fotograaf en veteraan), Manon van der Zwaal (professioneel fotograaf), Pascal Bobbe (veteraan, amateurfotograaf en medewerker educatie Veteraneninstituut) en Jaap-Willem Kleijwegt (bestuurslid van Nationaal Comité Veteranendag).