• Rode Kruis aan Huis

Rode Kruis aan Huis in Tiel

TIEL Het Rode Kruis Nederland, district Gelderland zuid, is recent gestart met het project Rode Kruis aan Huis in Tiel. Met deze activiteit wil het Rode Kruis kwetsbare groepen zoals ouderen die nog zelfstandig wonen bereiken en helpen om de kans op ongelukken in huis te voorkomen en te verkleinen. ,,Er gebeuren in Nederland helaas nog steeds meer ongelukken in huis dan in het verkeer. Soms met heftige gevolgen."

door Aafje van IJzendoorn

Het Rode Kruis is, in samenwerking met onder andere Servicepunt Thuiswonen, onlangs in Tiel gestart met het project Rode Kruis aan Huis. De pilotfase is een kleine toetsing geweest, nu wordt het project verder uitgerold. Adriënne Jongerius, projectleider Rode Kruis aan Huis, zet zich in voor de districten Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid. ,,We hebben voor de zomer gekeken of er genoeg draagvlak is voor dergelijke activiteit. Daarnaast is er ook geïnvesteerd in het vinden van partners. En het bleek succesvol te zijn, dat is dan ook de reden geweest dat we dit doorzetten."

ACTIVITEIT ,,Er gebeuren in Nederland helaas nog steeds meer ongelukken in huis dan in het verkeer", vertelt Jongerius. ,,Soms met heftige gevolgen van dien." Dit komt volgens Jongerius omdat mensen in het verkeer vaak erg oplettend zijn en wat minder wanneer ze thuis zijn. ,,In je eigen huis voel je je veilig. Je merkt dat mensen binnenshuis daarom niet altijd even goed de risico's overzien. Wij richten ons met deze activiteit op de kern van het Rode Kruis: het helpen en voorkomen van noodsituaties. Een van de belangrijke pijlers is daarbij zelfredzaamheid."

Het doel van deze activiteit is ervoor zorgen dat iedere inwoner van Nederland zelfredzaam genoeg is om zichzelf te kunnen redden in noodsituaties en deze te voorkomen. ,,Wij als Rode Kruis willen ervoor zorgen dat mensen zich kunnen redden in noodsituaties en het liefst willen we met deze activiteit voorkomen dat dat überhaupt gebeurd. Wat we uiteindelijk willen is natuurlijk zoveel mensen kunnen bereiken zodat het aantal ongelukken in huis verminderd. Bij ouderen proberen wij een risicobewustzijn te creëren en ze verschillende vaardigheden aan te leren."

VEILIGHEIDSCHECK Jongerius legt uit hoe het in zijn werk gaat. ,,Iemand kan zich vrijwillig aanmelden voor Rode Kruis aan Huis en dan komen er tot 2 à 3 keer twee vrijwilligers van het Rode Kruis langs. Deze zijn door ons speciaal opgeleid om de gratis veiligheidsscan uit te voeren. De thema's binnen de veiligheidscheck worden op dat moment doorlopen: brandpreventie, valpreventie, diefstal en inbraakpreventie waarbij we ook inzoomen op internetmisbruik. Vervolgens geven we handige tips & tricks."

Wie interesse heeft in Rode Kruis aan Huis en zich wil aanmelden voor een gratis huisbezoek, kan bellen met Servicepunt Thuiswonen in Tiel: 088-7004100 of servicepunt-thuiswonen.nl. Het Rode Kruis zoekt ook vrijwilligers. Ook dan kan contact worden opgenomen met Servicepunt Thuiswonen.