• Riet van Beem heeft altijd wat omhanden.

    Neeltje van Triest

Riet is 38 jaar op de markt te vinden

OMMEREN Riet van Beem kijkt ieder jaar weer uit naar de Ommerense rommelmarkt. En als die afgelopen is, start ze direct met de voorbereidingen van de nieuwe markt. Riet borduurt handdoeken, washandjes en maakt allerlei andere gezellige cadeautjes. Tussendoor verkoopt ze ook aan huis, want alles wat weg is, is weg. De opbrengst is ook weer bestemd voor de rommelmarkt.

De nijvere Ommerense zit in haar huisje op Spilbergen in een gerieflijke stoel met een bak vol naaigerei bij de hand. Riet: ,,Ik koop alles zelf in, de organisatie hoeft niets te betalen.'' Ze tovert een stapeltje geborduurde handdoeken tevoorschijn en vertelt dat ze soms een week bezig is om een handdoek van een fraai borduurwerk te voorzien.

,,Deze met pandaberen heb ik gemaakt toen de panda's naar Rhenen kwamen. En hoe vind je deze met boerderijdieren? Soms doe ik er een ditje en een datje bij en maak ik er een feestelijk pakket van. De kleine keukendoeken kosten 5,95, de grote handdoeken zijn wat duurder.'' Ze heeft er duidelijk plezier in.

Riet staat vanaf het eerste uur achter de kraam op de Ommerense rommelmarkt. Ze ondersteunde het initiatief en was 13 jaar lang overal te vinden. Toen kreeg ze 25 jaar geleden samen met haar overleden zus Trien een eigen kraam. Samen maakten ze allerlei artikelen, totdat Trien vijf jaar geleden wegviel. Het eerste jaar hebben de kleindochters van Trien Riet nog bijgestaan. Naast de geborduurde artikelen is er een oude buurvrouw die gebreide sokken aanlevert. Dit jaar ook in grote maten, want daar is meer en meer vraag naar.

Riet: ,,Vanmiddag ga ik aardbeien halen, want ik maak ook nog wat lekkere jam. En afgelopen herfst heb ik 10 kisten zoete appels geschild en gedroogd. Nog 4 zakjes, dan ben ik hiermee ook los. Als ik een beetje tel, hebben ze toch door de jaren heen behoorlijk wat opgehaald op deze manier. Het gaat allemaal naar de kerk. Het is een mooi gebouw, maar kost toch wel wat van stoken en onderhoud. Ook de dominee doet het niet voor niets. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.''

Op zaterdag 1 juni, traditioneel de eerste zaterdag na Hemelvaart, is het heerlijk snuffelen tussen tweedehands artikelen op de rommelmarkt in Ommeren. Een rommelmarkt waar allerlei spullen een tweede bestemming kunnen vinden. De markt is van 09.00 uur tot 15.00 uur. Toegang en parkeren is gratis.

Op het terrein aan de Langeindsestraat in Ommeren staan die dag ruim 50 kramen vol met speelgoed, boeken, servies en glaswerk, elektra, meubels en regionale producten. Verder zijn er vers gebakken oliebollen, zelfgebakken appeltaarten, gezellige buitenplantjes en Betuws fruit. Op het horecaplein is een kopje koffie met appeltaart verkrijgbaar en voor de hartige trek een frietje bij de frietkar en hamburgers bij de hamburgertent.

Voor de kinderen is er een groot springkussen, het Flipjes Fruit Mepspel en schmink. Na de middag verzorgt gymvereniging I.L.O. demonstraties op de markt.

Meer informatie staat op nhkerk-ommeren.nl/rommelmarkt.