• Schilderclub Betuwse Verfstreken
  • Schilderclub Betuwse Verfstreken

Schilderclub Betuwse Verfstreken toont werken tijdens landelijke atelierdagen

TIEL ,,Ik ben de aanstichter geweest om dit clubje bij elkaar te brengen", vertelt Eef van Toorn lachend. Op hun vast plek in het pand van Technisch Plastic Spuitgietwerk aan de Ampèrestraat 10 in Tiel verzamelen de acht leden van de Schilderclub Betuwse Verfstreken zich wekelijks op woensdag. Om hun schilderijen te bespreken, om te schilderen, maar ook voor een gezellig praatje. De club doet komend weekend mee met het landelijk atelier weekend. Zij zetten hun deuren open voor hun kunstwerken.

door Esther Coumans

Op zowel zaterdag als zondag exposeren de acht kunstenaar hun werk op de benedenverdieping van Technisch Plastic Spuitgietwerk. Zij hebben vier ruimtes tot hen beschikking gekregen en per ruimte tonen twee kunstenaars hun werk. Op zaterdag 16 november wordt het weekend geopend door Gerard de Krieger, directeur van Technisch Plastic Spuitgietwerk om 11.00 uur op locatie. De officiële opening wordt opgevoerd door een muzikaal optreden van het Klarinet ensemble van Zinder onder leiding van Nicole van Jaarsveld. 

De Betuwse Verfstreken zijn al zes jaar onder deze samenstelling bij elkaar. ,,We schilderen niet alleen, het is ook een sociaal gebeuren", vertelt Eef van Toorn. De overige leden knikken ,,Ja het wel en wee wordt zeker met elkaar besproken", laat Corry Henning weten. ,,We kennen elkaar al jaren vanuit het schilderscircuit." De schildersleden zijn heel erg blij met de plek waar ze al drie jaar terecht kunnen. ,,We zijn heel erg blij dat we hier van gebruik mogen maken. Hier wordt echt wekelijks gewerkt", gaat Henning verder. ,,De meesten schilderen hier en niet thuis." Wat de club zo prettig vindt, is dat ze elkaar goed kunnen aanvullen. ,,We helpen elkaar als je vast zit", zegt Van Toorn. Hij geeft ook aan dat er niet alleen geschilderd wordt. ,,De helft van ons maakt ook bronzen beelden."

Vorig jaar hebben de Betuwse Verfstreken voor de eerste keer meegedaan met de landelijke atelierdagen. Dat was een groot succes, vandaar dat de groep heeft besloten om dit jaar weer mee te doen. ,,Er zijn toen vijfhonderd bezoekers geweest. Dat hadden we helemaal niet verwacht. De bezoekers waren totaal verrast over onze werken, maar wij waren ook verrast door al die belangstelling", vertelt Van Toorn.  ,,Dit jaar willen we het iets professioneler aanpakken", gaat hij verder. ,,De aankleding wordt bijvoorbeeld meer verfijnder."

De bezoekers kunnen zaterdag 16 november van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur het werk van de Betuwse Verfstreken bekijken. ,,We zijn trots op ons werk en dat willen we zeker laten zien", besluit Van Toorn.