• Maaike Luijten

Pascale signeert Indisch kookboek bij boekhandel Arentsen in Tiel

TIEL Zaterdag 3 maart signeert Pascale van Onselen 'Indische koffer vol recepten' bij boekhandel Arentsen in Tiel. In dit luxe uitgevoerde kookboek ontvouwt de familiegeschiedenis zich als een oude koffer vol tradities, verhalen ruim 60 authentieke recepten. Het is een feest van herkenning voor veel mensen met exotische roots. ,,Lekker eten, met liefde en geduld klaargemaakt, brengt onze familie en vrienden al generaties lang samen."

Stien, de 94-jarige oma van Pascale komt in 1955 naar Nederland met niet veel meer dan een koffer vol recepten en haar vijzel. Deze 'tjobèk' is haar keukengereedschap en het enige, dat ooit teruggevonden werd na een bombardement op het ouderlijk huis in Surabaya, Indonesië. Dit historische erfstuk gaat over van generatie op generatie. De verhalen in het boek worden verteld aan de hand van deze vijzel. ,,Ik ben tot nu toe de laatste in de rij van tjobèk-bezitters", zegt Pascale. ,,Mijn familie gelooft, dat onze hand van koken nauw verbonden is met de samenstelling van kruidenmengsels en het gebruik van deze vijzel."

JAREN Het schrijven van dit kookboek heeft jaren gekost. De auteur is tevens docent bij ROC Rivor. Kansen zien en verbinden is haar tweede natuur. Bij de vormgeving hebben studenten van de opleiding Mediavormgeving een rol gespeeld. Collega Hilco van de Kraats stopte niet alleen een deel van zijn hart in de Indische koffer, maar ook actuele food foto's en familieportretten. ,,Alles lag er: kooksessies, proeverijen, topfoto's, historische prenten en een goed verhaal als vertrekpunt. Hilco zag een prachtige kans op mooi onderwijs. Vakwerk gemaakt door vakfreaks. Wij zijn trots!"


Op zaterdagmiddag 3 maart tussen 14.00 en 16.00 uur presenteert Pascale van Onselen de Indische koffer vol recepten bij boekhandel Arentsen in Tiel, samen met Hilco van de Kraats en oud-student Wendy van Mourik. Op verzoek worden de boeken persoonlijk gesigneerd en voorzien van een origineel reliëf watermerk. Info: www.koffersvolrecepten.nl