• Koen van Weel

Pas op voor de eikenprocessierups

TIEL Sinds een aantal jaren hebben ook de gemeenten in het rivierengebied te maken met overlast door de eikenprocessierups. De brandharen veroorzaken vooral vanaf half mei en in juni en juli overlast voor mens en dier. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en nesten. Avri zorgt voor bestrijding in de gemeente.

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups leeft op eikenbomen. De aanwezigheid van de rupsen is vaak zichtbaar aan de kaalgevreten bomen. De nesten bestaan uit een dicht opeengehoopt spinsel van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. Deze haren dringen zich in de huid, ogen en luchtwegen met klachten als jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking als gevolg. Wie in contact is gekomen met de rupsen of brandharen, moet de huid goed wassen en de ogen goed uitspoelen met water. Wie ernstige klachten heeft, moet contact opnemen met de huisarts.

 

Wie in Tiel een nest in het openbaar groen ontdekt, kan contact opnemen met de Bel- en Herstellijn via 0344-637555.

Wie de eikenprocessierupsen in eigen tuin vindt, is zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen. Het beste is om contact op te nemen met een boomverzorgins- of ongediertebestrijdingsbedrijf in de buurt.

 

Info: website RIVM en de GGD