• Parkinson Café

Parkinsonkoor Tiel heeft plezier in het zingen

Eerste repetitie 4 september

Heleen van den Bergh

TIEL Vier repetities zijn er nu geweest en in september gaat het Parkinsonkoor Tiel weer beginnen. Onder het motto 'Als we zingen zijn we Parkinson de baas' zingt het koor onder leiding van Rianne van den Boomen liedjes die iedereen eigenlijk wel gelijk mee kan zingen.

Maar ook al kun je niet meer zingen - inwendig zingen zonder geluid - kan de hersenen en het bewegen stimuleren. Woordvoerder Helma Bruins Slot - Groot vertelt dat de start van het koor voort komt uit de oprichting van zo'n koor in Nijmegen. Zij waren zo enthousiast en dit moest voor Tiel toch ook mogelijk zijn. Maandelijks wordt er sinds 2015 in wijkcentrum Westroyen een Parkinsoncafé georganiseerd en vanuit het café is het idee ontstaan om voor de regio Tiel een koor op te starten. Het hoogste aantal deelnemers was tot nu toe twaalf en niet alleen inwoners uit Tiel maar ook uit Zoelen en Varik. Dirigent Rianne van den Boomen is naast logopedist ook stemcoach en zangeres. ,,Zingen geeft een goede werking op je lijf en hersenen. Het is fitness voor je hele lijf. Onbewust train je veel dingen, zoals de buikspieren, ademhaling en het strottenhoofd. Zingen geeft toename van het antistress hormoon dopamine en endorfine en dat is positief voor Parkinsonpatiënten. Samen geluid maken stimuleert en geeft verbondenheid en plezier." De muzikale begeleiding is in handen van Hans Oord uit Bussum.

Het koor is niet alleen voor Parkinsonpatiënten. Iedereen mag meedoen. Soms komen de partners ook mee maar andere partners gaan even boodschappen halen of doen iets voor zichzelf. Naast Nederlandse liedjes wordt er ook in het Engels en Duits gezongen. Vrolijke nummers en niet te moeilijk. Op verschillende punten zijn er flyers uitgedeeld om maar zoveel mogelijk mensen te bereiken. Wie mee wil zingen kan informatie inwinnen bij Ton den Hertog, tel. 06-24378007 of via email parkinsoncafetiel@gmail.com De repetities worden gehouden in wijkcentrum Westroyen aan de Predikbroederweg 14 in Tiel. De zaal is open om 13.30 uur en het zingen begint om 14.00 uur. De eerste repetitie is op 4 september.