• Opening parkeergarage Tiel op 14-8. Wethouders Melissen en Verspuij reden met hun auto door een lint en openden hiermee officieel de garage onder cultuurcentrum Zinder.

    Raphael Drent

Parkeergarage Westluidense Poort Tiel geopend

TIEL Wethouders Melissen en Verspuij gingen maandag met een auto door het lint. Letterlijk. Ze openden op deze manier namelijk officieel de parkeergarage onder cultuurcentrum Zinder, aan de Westluidense Poort in Tiel.

Vanaf dat moment konden inwoners en bezoekers overdekt parkeren in de parkeergarage die grenst aan de Tielse binnenstad. De eerste twee weken is het gebruik van de parkeergarage gratis. Deze periode wordt gebruikt om de garage in de praktijk te testen. Vanaf dinsdag 29 augustus gelden dezelfde tarieven als op de parkeerterreinen rond de binnenstad, € 1,38 per uur.

Hoewel er nog geen certificaat is voor de brandveiligheidsinstallatie, kan de garage in gebruik genomen worden. Totdat de certificering rond is, zet bouwer Volker Wessels namelijk 24 uur per dag brandwachten in. Deze oplossing is gekozen na overleg met de brandweer.

De garage is iedere dag open van 07.00 tot 22.00 uur. Buiten deze tijden is het niet mogelijk de garage in te rijden. Uitrijden kan altijd.

De parkeergarage werkt volgens het systeem van kenteken-parkeren. Er is geen slagboom, wel zijn er camera's die bij het in- en uitrijden de kentekens van de auto's opnemen. In de garage zijn 10 parkeerplaatsen voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook zijn er zes plekken met een oplaadpaal voor elektrische auto's. Afhankelijk van de vraag kan dit uitgebreid worden tot 30 plaatsen. Boven alle plaatsen voor auto's hangt een rode en groene lamp. Hierdoor is op afstand te zien of de plek vrij is (de groene lamp brandt) of bezet (de lamp is rood).

Op www.tiel.nl/westluidensepoort staat meer praktische informatie over de parkeergarage in een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden.