• Sommige medewerkers zijn al twee jaar bezig met 11 oktober, de dag dat verschillende oude systemen overgaan in een hagelnieuw elektronisch patiëntendossier.

    Raphael Drent
  • Bestuurder Marc Hendriks. Foto Raphael Drent.

    Raphael Drent

Nieuw patiëntensysteem in ziekenhuis

TIEL Alle verloven voor de hele maand oktober 2019 zijn bij Ziekenhuis Rivierenland in Tiel ingetrokken. Om het nieuwe elektronisch patiëntendossier zo geruisloos als mogelijk in te voeren, wordt van iedere medewerker honderd procent inzet verwacht. Sommige medewerkers zijn al twee jaar bezig met 11 oktober, de dag dat verschillende oude systemen overgaan in een hagelnieuw elektronisch patiëntendossier.

door Neeltje van Triest

Bestuurder Marc Hendriks vertelt over de noodzaak om een nieuw patiëntendossier in te voeren. Het huidige pasjessysteem wordt met ingang van 2020 niet meer door de leverancier ondersteund. Deze manier van werken is over de datum en niet meer van deze tijd. Menig ander ziekenhuis is al eerder overgestapt op een nieuw systeem.

Hendriks vertelt dat vorig jaar gekozen is voor het nieuwe HiX-programma en vanaf dat moment staat iedere dinsdag in het teken van HiX. In 65 groepen werken 350 medewerkers in de aanloop naar het nieuwe systeem. Volgende week starten de opleidingen voor alle gebruikers. Wie deze opleiding niet volgt, krijgt geen toestemming om in HiX te werken.

ALLE UITSLAGEN Door diverse deelsystemen te koppelen in het nieuwe patiëntendossier, werkt iedere gebruiker vanaf 11 oktober in hetzelfde programma. Elke arts kan direct alle uitslagen inzien, bevindingen, diagnoses en controles vastleggen en gebruik maken van het gedegen totaaloverzicht. Voor de patiënt wordt het mogelijk om via DigiD desgewenst thuis in te loggen en in de eigen omgeving medische gegevens in te zien. Ook de huisarts en andere hulpverleners ontvangen de gegevens uit de eerste hand. Vanzelfsprekend nadat daar toestemming voor is verleend.

Hendriks: ,,Alleen wat van belang is voor de behandeling, is beschikbaar. Er zijn verschillende autorisaties ingebouwd. Iemand die een fysiotherapeut nodig heeft en ooit eens bij de uroloog is geweest, kan er van op aan dat de fysiotherapeut niet bij die laatste gegevens kan.''

De patiëntenpas verdwijnt, net als de papieren röntgenaanvragen en andere formulieren. De patiënt wordt in de toekomst alleen nog maar gevraagd naar het paspoort of rijbewijs.

Alle 'oude' gegevens zijn in de afgelopen periode overgezet in HiX. In sommige gevallen gaat dit tot wel vijftien jaar terug. Daarnaast blijven de voormalige systemen beschikbaar voor naslagwerk. Dat geldt net zo voor de papieren dossiers van het ziekenhuis.

SNELLER Hendriks: ,,Het begin is voor iedereen nog abstract, maar al snel zal de gebruiker én de patiënt merken dat het elektronisch patiëntendossier mooier, beter, sneller en overzichtelijker werkt. De huisartsen in de regio beschikken over maar liefst vijf verschillende computerprogramma's. Ook die sluiten stuk voor stuk naadloos aan op HiX.''

Hij schetst dat de inschrijfbalie blijft, maar dat patiënt die bekend is in het ziekenhuis zich bij een van de ontvangstzuilen in de hal kan melden. Na het inscannen van paspoort of rijbewijs en het beantwoorden van wat vragen, ontvangt de patiënt een ticket met de gegevens van de afspraak. De inschrijfbalie is vooral voor nieuwe patiënten en voornamelijk bedoeld voor verificatie en het doorgeven van de zorgverzekeraar.

Hendriks: ,,Zorgvuldigheid staat bovenaan. Daarom draaien we op donderdag 10 oktober zondagdienst en zijn de poli's gesloten. We blijven in spoedgevallen vanzelfsprekend altijd beschikbaar. Op vrijdag starten we direct na de middag het nieuwe elektronisch patiëntendossier op. Alle medewerkers moeten zich de nieuwe manier van werken eigen maken. De week daarna draaien we op halve kracht en vervolgens een week op 75% van onze capaciteit. Op iedere afdeling is een consultant van de leverancier aanwezig en er zijn er medewerkers opgeleid als key-user om collega's te helpen. We hebben meer dan anderhalf jaar alles voorbereid en het systeem continue getest, maar het blijft spannend.''