• Breng.nl

Arriva huurt twee treinen van Breng die gaan rijden tussen Arnhem en Tiel

TIEL Treinreizigers die reizen tussen Arnhem en Tiel hoeven niet raar op te kijken als ze vanaf zondagavond 18 augustus in een Breng-trein stappen in plaats van een Arriva-trein. Arriva huurt twee treinen van Breng omdat er twee eigen treinen in het noorden van Nederland worden ingezet. Alleen het uiterlijk van de treinen is iets anders. Reizigers kunnen gewoon reizen op de manier die ze gewend zijn. Dus gebruikmaken van het Altijd Vrij Gelderland Bus & Trein-abonnement en inchecken bij een Arriva-paal, ook als er op dat moment een Breng-trein rijdt.

Er gaan twee treinen uit de vloot van de concessie Achterhoek Rivierenland naar het Noorden, om daar de twee treinen te vervangen waarmee in het verleden in Winsum en Leeuwarden een ongeluk heeft plaatsgevonden. Deze treinen worden momenteel gerepareerd. Daarnaast is van de huidige treinenvloot van de Noordelijke concessie een zogenaamde refurbishment gaande. In aanloop naar de nieuwe concessie Noordelijke lijnen 2020-2035 worden de treinen volledig omgebouwd en krijgen een nieuw jasje. De twee treinen uit de vloot van de concessie Achterhoek Rivierenland worden ook als tijdelijke vervangingstreinen hiervoor ingezet.

De twee treinen die tijdelijk in het Noorden gaan rijden zijn de Annemarie Jorritsma (treinnummer 366) en de Simon Tahamata (treinnummer 254). De Annemarie Jorritsma-trein bestaat uit drie compartimenten, de Simon Tahamata-trein uit twee comportimenten. De twee Breng-treinen (treinnummers 5041 en 5044) die hiervoor in de plaats komen bestaan beide uit drie compartimenten. Hiermee ontstaat iets meer zitplaatscapaciteit, waardoor de keuze is gevallen op het snel gegroeide traject Arnhem-Tiel om ze hier in te zetten. De Breng-treinen blijven in onderhoud bij Stadler in Blerick. De rest van de treinenvloot van de concessie Achterhoek Rivierenland wordt onderhouden in de eigen werkplaats van Arriva in Zutphen.