• Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest
 • Neeltje van Triest

'Over tien jaar is er nog Fruitcorso'

TIEL Oud-voorzitter van de Burense corsovereniging Ruud Drost komt tijdens de presentatieavond van de maquettes zijn Culemborgse collega Hans Kool complimenteren met hun ontwerp. De heren kennen elkaar goed en hebben tegen elkaar gestreden én samen gewerkt om de hoogste ogen te gooien op het corsoparcours. Kool en Drost zijn allebei doorgewinterde corsobouwers en weten als geen ander wat er bij komt kijken om een hechte club te organiseren én bij elkaar te houden.

Neeltje van triest

@neeltjevt

De heren zijn niet zo geschrokken van de moeizame toekomst die directeur Vierstromenland Rian Verwoert bij monde van pr-man Fred Eggink zijn toehoorders schetste. ,,Over tien jaar is er nog fruitcorso. Het valt allemaal wel mee. Het gaat om ongeveer anderhalve ton. Als iedere bezoeker een euro doneert, dan zijn we er al. Een paar jaar terug werd er met geld gesmeten en nu zou het ineens anders zijn. De crisis is voorbij en er valt heus nog wel wat te halen bij het bedrijfsleven. Maar je moet er wel wat voor doen.''

De beide heren zijn optimistisch en benadrukken dat fruit in de lift zit. Het is puur natuur en de toerist komt daar meer en meer van genieten. ,,Wat ze nu doen is de bel luiden en de mensen wakker schudden. Maar ons inzien vallen ze wel van het ene uiterste in het andere uiterste. Een corso organiseren is ondernemen, managen én sponsors vinden.''

Drost kijkt lachend naar Kool en verklapt dat hij weleens jaloers langs het sponsorbord van de Culemborgse corsoclub is gereden. ,,Maar wij klagen niet hoor'', haast hij zich. ,,We zijn erg tevreden zoals we de zaken op orde hebben. Maar we moeten er wel wat voor doen, dat is zeker.''

De stad Culemborg levert 2 wagens aan Fruitcorso 2017. De jeugdwagen 'Octobusy 2.0' van ontwerper Eliane Hulsink en de grote wagen 'PK' van Pieter Meeuwissen en Thea van Daalen.

De gemeente Buren levert in totaal 6 corsowagens. In Buren tekenen Dennis Voorendt en Jochem Schoots voor 'Monsieur Carillon'. Zoelen brengt de jeugd-corsowagen 'Speurneus' van Luc van Hemert en de grote wagen 'Moon Family' van Janny en Henk de Jong. In Ingen brengt de club 'Convoi Exceptionel' van Lars van Voorst op het parcours en in Maurik is het 'Autobot' van1 het ontwerpteam Maurik dat mee doet. In Kerk-Avezaath zijn het de 'Kunstbarbaarden' van Leon Gerritse en Tim van Dulmen die gebouwd gaan worden.

De gemeente Tiel doet mee met 5 wagens. De jeugd van Drumpt met 'Rimboela' van het ontwerperscollectief en de grote wagen 'Jungle' van Sjors Kessels en Jari van Winsen. De jeugd Passewaaij met 'Boeeehderij' van Gerda en Lisa van Valburg, de jeugd Tiel met 'Abracadabra'van Ferry Freriks en de grote Tielse wagen 'Glow in the deep' van André te Bogt.

Daarnaast komen er nog een jeugdwagen uit Geldermalsen en grote corsowagens uit Buurmalsen-Tricht, Echteld, Geldermalsen, Maas en Waal en Neerijnen.

De ruggengraat van het Fruitcorso 2017 wordt gevormd door 6 jeugdwagens, 13 grote corsowagens en 22 mozaieken langs de gracht.