• Afbeelding van Roy Buri via Pixabay

INGEZONDEN: Straathof wil na stalbrand nog meer varkens in nieuwe megastal Knorhof

Varkensflat de Knorhof in Erichem (gemeente Buren) lijkt een nog grotere megastal / vleesfabriek te worden. Na de verwoestende stalbrand op 31 juli 2017 die aan 24.000 varkens het leven kostte liggen er nu plannen bij de provincie Gelderland voor een nog grotere stal. En ongelofelijk maar waar, weer een varkensflat met 2 verdiepingen. Eigenaar Adriaan Straathof, de man die in Duitsland een beroepsverbod heeft gekregen wegens herhaaldelijke dierenmishandeling, kan in Nederland nog steeds gewoon zijn gang gaan. Onbegrijpelijk in een verenigd Europa!

Voor de oude stal was een vergunning voor 19.147 (volwassen) varkens. In de vergunning worden jonge biggen echter niet meegeteld. Pas vanaf ongeveer 25 kg produceren ze blijkbaar genoeg mest en CO2 om apart te worden vermeld in de milieuvergunning. Dat betekent dat er in werkelijkheid (op het moment van de brand) waarschijnlijk zo'n 24.000 dieren aanwezig waren.

Voor de nieuwe stal ligt er een aanvraag voor 25.668 varkens, dat betekent een stijging van 34 % ten opzichte van de oude vergunning. Samen met de niet mee getelde biggen komt het totaal aantal dieren daarmee op ruim 37.000 dieren (+ 54 %). Het plan is om de Knorhof te herbouwen als 'biggenfabriek'. Zodra de biggen 25 kg zijn worden ze verplaatst naar andere bedrijven om ze daar verder vet te mesten voor de slacht.

Geheel toevallig (?) midden in de vakantie ligt nu de MER (Milieu Effect Rapportage) bij de provincie ter inzage. Iedereen die dat wil kan hier op reageren voor 8 september. Een voorbeeldbrief en een link naar het volledige rapport zijn te vinden op de Facebook pagina van de Partij voor de Dieren Buren.

Natuurlijk gaat de Partij voor de Dieren dit in de gemeenteraad van Buren aan de orde stellen want het is absurd dat zoiets mogelijk is. Maar als de aanvraag past binnen het huidige bestemmingsplan dan staat de gemeenteraad grotendeels buitenspel. En helaas is het ook nog steeds zo dat de overgrote meerderheid van de Burense raad bijzonder weinig geeft om dieren die worden gehouden voor de productie van vlees, zuivel, eieren, bont, enz. Dat dit een hel is voor de dieren daar zitten de meeste raadsleden niet zo mee. En dat het slecht is voor het milieu is hier bij de meesten ook nog niet echt doorgedrongen. Terwijl het toch steeds duidelijker wordt dat vlees eten echt niet meer kan. Dat het dierenleed en de opwarming van de aarde, veroorzaakt door veeteelt, moet stoppen.

Joop de Jonge

Partij voor de Dieren, gemeente Buren